fbpx

Találja ki, hogy kivel kávézott Kaiser Ede!

0 2 035

Ha nincs az amatőr hadtörténész, talán sosem derül ki, nem Kaiser ölt a bankban.

Budapest — Kaiser Ede (45) és Szebenyi István neve úgy forrt össze a magyar kriminalisztika legsúlyosabb bűncselekményével, a móri mészárlással, hogy az égvilágon semmi közük hozzá. Ha az amatőr hadtörténész, Szebenyi nem találja meg fémkeresőjével az erdőben az egyik gyilkos, Nagy László (†37) hátizsákját, benne a móri fegyverekkel, talán a mai napig Kaisert tartaná mindenki felelősnek a nyolc ártatlan ember haláláért. A férfi a rablógyilkosság miatt már a valós életfogytiglani büntetését töltötte, amikor a megszállott kincskereső rábukkant a kulcsfontosságú bizonyítékokra, amelyek végül elvezették a rendőröket a két igazi gyilkoshoz.

Kaiser és Szebenyi nagyon szeretett volna beszélni egymással, erre azonban várniuk kellett. Kaisert ugyanis a móri ügyben ártatlannak találták, de rablások miatt így is ült 18 évet, június 1-jén szabadult.

– Régóta vártam ezt a pillanatot, nagyon kíváncsi voltam Edére – kezdte lapunknak Szebenyi. – Aztán eljött egy pillanat, amikor tárcsáztam a számot, és a vonal másik végén azt mondta valaki, tessék, itt Kaiser Ede. Ahogy megtudta, ki vagyok, azonnal azzal kezdte: szeretné most is nagyon megköszönni, amit érte tettem, majd amikor felajánlottam, hogy találkozzunk egy kávé mellett, azzal folytatta, hogy mindenképpen beszélgessünk egy nagyot. Egy tévéműsor szerette volna, ha a kamerák előtt találkozunk, de Ede nem akar már szerepelni. A telefonba mégis azt mondta: ha nekem vagy az ügyemnek ez fontos, akkor értem megteszi. Én azonban azt feleltem, hogy semmit nem szeretnék ráerőltetni. Szóval számomra már ebből a rövid beszélgetésből is kiderült, amit sejtettem, hogy Ede igazán korrekt férfi – foglalta össze az élményt a Blikk kérésére István.

Szebenyi István az erdőben találta meg a móri fegyvereket / Fotó: RAS ARCHIV
Szebenyi István az erdőben találta meg a móri fegyvereket / Fotó: RAS ARCHIV/ Wum

Kaiser Ede a szabadulása után első interjúját a Blikknek adta. Akkor hosszan beszélt arról, hogy mennyire hálás Szebenyinek, hiszen ha ő nincs, nagy valószínűséggel élete végéig a rácsok mögött marad.

– Nem túlzás azt mondani, hogy amit István tett, az alapvetően változtatta meg az életemet. Nekem senki nem hitt, amikor az ártatlanságomat bizonygattam Mórral kapcsolatban, de a tényekkel már nem tudtak vitatkozni – mondta korábban Kaiser.

Gőzerővel munkát keres

Kaiser Ede szabadulása óta minden energiájával azon van, hogy kialakítsa új alapokra helyezett életét.

– Védencem esetében ezek nem csak üres szavak, tényleg mindent elkövet, hogy tisztességes életet éljen. Gőzerővel munkát keres, úgy tűnik, nem is sikertelenül –Kaiser ügyvédje, dr. Dezső Antal.

Forrás blikk.hu

Szólj hozzá