fbpx

5 tipp, ha egy szeretted fekvôbeteg

0 666

 

Vagy akár te magad…

 

Egész nap ágyban feküdni semmiképpen nem kellemes. Akár hosszabb, akár rövidebb ideig kényszerülünk ebbe a helyzetbe, nagyon fontos, hogy mind mentálisan, mind fizikailag épek maradjunk.

 

1, Ne fordulj be! 

Nagyon fontos, hogy odafigyelj a mentális állapotodra. Az egész napos ágyban fekvés, és a tehetetlenség szörnyû érzés, sokaknál pedig súlyos depresszióhoz vezet. Igyekezz ebbôl a rossz helyzetbôl is kihozni a maximumot: igyekezz magad a lehetôségekhez mérten elfoglalni magad, és amennyiben van segítséged, minél többet a levegôn lenni.

2, Változtass minél többször pozíciót!

Ha tú sok ideig fekszel ugyanabban a pozícióban, a nyomás folyamatosan a bôröd ugyanazon részét érinti. Ettôl nagyon magas lesz a felfekvések kialakulásának kockázata.

Ezért hát nagyon fontos lenne, hogy néhány óránként változtass a pozíciódon. Ha erre egyedül nem vagy képes, kérd egy gondozó, vagy családtag segítségét.

3, Használj párnákat!

Szintén a felfekvések megelôzése érdekében érdemes minél több párnát használnod.

 

Azokon a pontokon lehet segítségedre egy párna, ahol a bôr összeér.

Érdemes például párnát tenni a két térded, és a két bokád közé.

4, A bôröd mindig legyen tiszta, és száraz

Lehetôség szerint tisztálkodj amilyen gyakran csak tudsz. Egy melegvízes, szappanos lavórba márts bele egy szivacsot, és dörzsöld át vele a bôröd. Ez után egy törülközôvel szárítsd meg. Igyekezz ne túl erôsen dörzsölni, hiszen a bôröd most igazán érzékeny. Ha egyedül ez nem megy, kérd családtag, vagy gondozó segítségét.

5, Igyekezz picit tornázni! 

A tornázásnak már csak a lehetôsége is furán hangozhat egy fekvôbeteg számára.

Természetesen nem fogjuk négyütemû fekvôtámasszal indítani a napot, de vannak gyakorlatok, amelyeket képes vagy megcsinálni.

Gondolkodj egyszerû mozdulatokban. Emeld meg ötször a jobb lábad, majd a balt. Ismételd meg ugyanezt a karoddal.

Ezek az apró gyakorlatok nem csak segíteni fognak, hogy mentálisan jobban érezd magad, de a vérkeringésed is beindítják kicsit, ezáltal nem fogsz annyira elgémberedni.

 

 

Szólj hozzá