fbpx

A rák 10 tünete, amelyekkel a nők gyakran nem foglalkoznak.

0 547
A statisztikák szerint 2017-ben a nőket a leginkább a mell, tüdő, vastagbél és méhnyakrák érintette. Érdemes tehát az alábbi tüneteket komolyan venni, hiszen inkább feleslegesen menjünk orvoshoz, mint, hogy túl későn menjünk. Ahogy látni is fogod, nagyon sok felsorolt tünet 100 másik, tökéletesen ártalmatlan okból is jelentkezhet, tehát nem kell azonnal kétségbe esni, egyszerűen fordítsd figyelmet a tested változásaira. 
 
1, A mell változásai – Nagyon fontos, hogy rendszeresen tarts mellvizsgálatot fürdés közben: tapogasd körbe a melled, és a hónaljad alaposan. Ha egy púpot, vagy csomót érzel a melledben, az komoly problémát – mellrákot – is jelezhet. Ha a mellbimbód színe megváltozik, esetleg az udvaron jelennek meg foltok, kiütések, vagy a színe változik meg : mindenképp vizsgáltasd ki! Ha tejszerű, vagy véres váladékot észlelsz, abban az esetben is: irány az orvos! A mellrák időben észlelve nem feltétlenül tragikus kimenetelű! 
 
2,Változások a vérzésben – Egy egészséges felnőtt nőnek nagyjából be kell, hogy álljon a vérzése. Mennyiségi, és idő szempontjából nem szabad nagy eltéréseknek lennie. Persze pár nap késés belefér (hiszen a stresszen át nagyon sok minden okozhatja), de ha rendszeresen tapasztalsz nagyobb késéseket, kimaradásokat, esetleg a vérzés mennyisége csökken, vagy nő drasztikusan: mindenképp fordulj orvoshoz. Persze nem kizárólag a rák okozhat problémákat a vérzésedben, hiszen többek között hormon, vagy pajzsmirigyproblémák is lehetnek a változás okozói. 
 
3, Felpuffadtság – A petefészekrák egyik főbb tünete a felfúvódás – állandóan telinek érzed a gyomrod, még akkor is, amikor nem kellene. Ez persze számos egyéb okból is megtörténhet, mindenképp kezdj patikában kapható készítményekkel, esetleg változtass az étrendeden kicsit, de ha a probléma továbbra is fent áll: mindenképp vizsgáltasd ki, hiszen mint látod, komoly problémát is jelezhet.
 
4, Megmagyarázhatatlan súlycsökkenés, vagy növekedés – Szintén a petefészekrák tünete lehet például, ha vizesedsz. Ezt onnan fogod először észrevenni, hogy a súlyod hónapról hónapra csak nő, miközben erre semmi okod nincs, hiszen egészségesen étkezel, figyelsz a súlyodra. Ha hirtelen, minden ok nélkül lefogysz, az is gyanús. Mindezek persze történhetnek 100 más okból is, tehát nem kell pánikolni, ellenőriztetni viszont kötelező. Itt is jellemzően valamilyen hormon, pajzsmirigyprobléma áll a háttérben, ám sajnos súlyosabb betegségeket is előrejelezhet a súlyváltozás.
 
5, Köhögés – Ha folyamatosan köhögsz, miközben nem vagy megfázva, nincs allergiád sem, azt mindenképpen érdemes megvizsgáltatni. Lehet egészen ártatlan oka is, de jobb félni, mint megijedni. Ha esetleg vért is tapasztalsz a köhögés nyomán, gondolkodás nélkül menj orvoshoz, méghozzá azonnal!
 
6, Sebek a szájban – Ha sebesedik a szád, főleg ha a sebek nehezen gyógyulnak be, az nem játék, és azonnal kivizsgálandó. Ha dohányzol, és esetleg alkoholt is rendszeresen fogyasztasz, könnyen meglehet, hogy nagyon komoly problémával állsz szemben – mindenképpen nézesd meg!
7, Láz – A láz a testünk védelmi mechanizmusa, így jelenléte sosem ok nélküli. Persze 100 okból lehetünk lázasak, tehát itt is érdemes először patikában kapható készítményekkel, házi trükkökkel próbálkozni: lázcsillapító, vízes borogatás. Ha azonban a láz nem múlik, mindenképpen forduljunk orvoshoz, és vizsgáltassuk ki a problémát.

 

8, Fáradtság – Ha folyamatosan fáradtnak, nyúzottnak, erőtlennek érezzük magunkat, az nem normális, és semmiképpen nem elbagatelizállandó dolog. Számos rákfajta, és például a leukémia egyik jellemző tünete is az állandó fáradtság, de számos más egészségügyi probléma első tünetei között szerepel. Nem megoldás tehát kávét inni, és az időjárásra fogni ha ez a probléma folyamatosan jelen van: irány az orvos!

 

9, Szagos folyás – A szagos folyás nőknél mindig jelez valami problémát. A menstruáció előtti/utáni folyás teljesen természetes, ám fontos figyelnünk – még ha nem is szívesen teszi az ember – a folyás színét, szagát, állagát. Miután a wc-n ülve rákerestünk a problémára a Google-ben, mindenképpen látogassuk meg a nőgyógyászunkat. Az esetek többségében ezek viszonylag ártalmatlan dolgokat jeleznek, de sajnos rákos megbetegedésre is utalhatnak.

 

10, Nyirokcsomó – Ha a nyakban, vagy a kar alsó részén csomókat észlelsz, azonnal fordulj orvoshoz, ezek ugyanis nagyon komoly problémát jelethezhetnek!

 
Nagyon sok rákos megbetegedés gyógyítható, egyre több a sikerstory, ehhez azonban egy dolog nagyon fontos: hogy időben észleljük a problémát. Két dolgot tehetsz: járj rendszeresen a szűrésre, és figyeld a saját tested. Ha bármi rendelleneset észlelsz, inkább menj feleslegesen orvoshoz, mint későn! Amennyiben valamilyen rákos megbetegedést találnak nálad, nagyon fontos a mentális egészséged megőrzése is : a rák ugyanis legyőzhető. Nagyon fontos, hogy kövesd az orvosod utasításait, és kérd ki minél több szakember véleményét. Kerüld az interneten terjedő népi “gyógymódokat”, mint pld. a “citromos – gyömbéres víz gyógyítja a rákot.”. 
Szólj hozzá