fbpx

DIÉTA ÉS FOGYÁS Ennek a diétának köszönhetik látványos fogyásukat, Adele és Pippa Middleton és még sokan mások

0 752

Pippa Middleton amelyek aktiválják a sirtuinokat, azaz a fogyásért ás az öregedés szabályozásáért felelős géneket, így hozzájárulnak a hosszú élettartamhoz is.

De mi is az a Sirtfood diéta és mit feltételez?

Adele és Pippa Middleton látványosan fogytak a követésével, és örülnek az eredményeknek.

Általában véve, minden olyan étrend, amely azt állítja, hogy képes aktiválni a „karcsúsító géneket”, szkepticizmussal tölti el az embert, de a Sirtfood diéta pontosan ezt állítja.

A Sirtfood diéta 2016-ban jelent meg, és nagyon népszerűvé vált olyan hírességek miatt, mint Adele, Pippa Middleton és mások. Ezek a sztárok felvállalták e forradalmi súlycsökkentő diéta követését, amely azt ígérte számukra, hogy általa megszabadulnak a fölösleges kilóiktól és ezzel egyidőben növekszik az energiaszintjük is. Ez az étrend, amely olyan ételeket tartalmaz, mint például a kelkáposzta, a vörösbor, a fekete csokoládé vagy a matcha tea, azóta, egyre népszerűbbé vált. 2019-ben a hetedik helyen volt, a Google legkeresettebb étrendjei között.

De mit is jelent a Sirtfood étrend valójában? Annak ellenére, hogy tele van tápanyagokkal, ez a táplálkozási forma nem egészen alapul tudományos bizonyítékokon, de itt van minden, amit tudnunk kell a Sirtfood étrendről.

Mi a Sirtfood diéta?

Az étrendet Aidan Gogging és Glen Matten, két brit táplálkozási szakember dolgozta ki, akik mindketten a táplálkozási orvostudomány területének mesterei. A The Sirtfood Diet című könyvet 2017-ben adták ki, amelyben azt ígérik, hogy követői, 7 nap alatt 3,5 kg-ot veszíthetnek testsúlyukból, miközben élvezhetik olyan „finomságok” fogyasztását, mint például a csokoládé, a vörösbor, a szamóca és egyebek.

Ez az étrend azt feltételezi, hogy bizonyos, „sirtfoods”-nak nevezett élelmiszerek a szervezetben lévő fehérjék sorozatát, az úgynevezett sirtuinokat (Sirt1-től Sirt7-ig) aktiválhatják, amelyek szabályozzák a test biológiai áramlását, megállítják vagy elindítják bizonyos gének működését és védik a sejteket az öregedés okozta hatásoktól. A Sirt1 protein aktiválása például hozzájárul új mitokondriumok kialakulásához, meghosszabbítva az élettartamot és javítva az oxidatív anyagcserét, ami hozzájárul a fogyás folyamatához és az állandó testsúly fenntartásához.

Mivel a tartós böjt és a korlátozott kalóriatartalmú étrendet általában nehéz betartani, és gyakran nem is ajánlott, Goggins és Matten kidolgozták ezt a diétatervet, amely a „sirtfood” ételek gazdag fogyasztásán alapul. Ez egy egyszerű módja annak, hogy serkentsük a test sirtuin géneit, és az hozzájáruljon a fogyáshoz és a test egészségének fenntartásához.

A Sirtfood diéta, és hogyan kell betartani?

Az étrend két szakaszból áll, az alábbiak szerint:

Az első szakasz, 7 napig tart. Az első 3 napban az étrend 3 zöld ivólé fogyasztását és sirtfood ételekben gazdag étkezését foglal magában. A kalóriabevitel napi 1000 kalória. A negyedik naptól a hetedik napig a menü 2 zöld ivóléből és 2 étkezésből áll, amelyeknek együttesen napi 1500 kalóriát kell tartalmazniuk. A terv ezen részében a két szerző azt állítja, hogy 7 nap alatt akár 3,5 kg-ot is fogyhatunk.

A második fázis 14 napig tart, és ez egy ún. „karbantartási” fázis, amely segít a folyamatos fogyásban, minden erőfeszítés nélkül. Ez idő alatt naponta 3 étkezés és zöld ivólé fogyasztható.

A két kutató szerint ez a 2. fázis bármikor megismételhető, ha azt akarjuk, hogy felgyorsítsuk a fogyás folyamatát. Az első 3 hét után továbbra is javasolt a tápanyagban gazdag ételek, valamint a zöld ivólé fogyasztása.

Mit mondanak a táplálkozási szakértők a Sirtfood diétáról?

A vélemények megoszlanak. Úgy tűnik, hogy az étrend számos egészséges ételt tartalmaz, amelyek támogatják a fogyás folyamatát, de a sirtuinok, amelyek a hosszú élettartam növelésében kulcsszerepet játszó géneket aktiválják e folyamatban, még nem nyert tudományos bizonyítást.

Szólj hozzá