fbpx

Kedvező a férfiaknak a húsban gazdag étrend

0 539

A táplálkozási szakértők ugyan óva intik az embereket a húsban gazdag étrendektől, de egy friss ausztrál tanulmány szerint a vörös húsok segíthetnek az elhízott férfiaknak abban, hogy könnyebben megszabaduljanak felesleges kilóiktól.

Az ausztrál kutatócsoport kétféle diétát alkalmazott néhány férfi páciensen. A két diéta közül az egyikben rengeteg fehérje és vörös hús volt, míg a másikban leginkább a szénhidrát volt a jelentősebb összetevő. A teszteken száznál is nagyobb számban részt vevő túlsúlyos férfiak mindkét étrendet alkalmazva nagyjából hasonló fogyási eredményeket értek el, de a magasabb fehérjetartalommal bíró kúra lényegesen hatékonyabbnak bizonyult abban, hogy lecsökkentse hasi zsírpárnáik méretét, ami főleg a férfiak esetében alaposan megnöveli a daganatos megbetegedések – különösen a vastagbélrák – kockázatát.

Bizonyos táplálkozási szakemberek ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy az ausztrál kutatók tanulmányának két éle van, hiszen ez a fajta fogyókúra ugyan segíthet a fogyásban, de a túl sok húsfogyasztással csak másféle ráktípusok kialakulását segíthetjük elő. A hasi zsírréteg elvesztésével szemben éppen ezért mérlegelni kell a rákos elváltozás hosszabb távú kockázatait. A hirtelen diéta helyett a dietetikusok éppen ezért inkább egy teljes életmódváltást javasolnak, ami hosszú távon is biztonságosnak tekinthető.

Forrás: Noihirek

Szólj hozzá