fbpx

Sütőtök: A természetes gyógy- és fogyasztószer

0 642

Itt van az ősz, ezzel együtt pedig elérkezett ismét az önmegtartóztatás, a diéták, valamint a sütőtök időszaka, mert bár kevesen tudják, de a sütőtök minden téren rengeteg jótékony hatással rendelkezik, elsősorban magas rost- és vitamintartalma miatt.

A sütőtöknek ugyanis igencsak magas C-vitamintartalma van, ami a ködös, egyre hidegebb időben természetes vitaminforrásunk lehet. Nem szabad elhanyagolni ugyanakkor az ásványi anyagokat sem, hiszen rengeteg foszfor, vas, réz és kálium tartalommal is rendelkezik a sütőtök, aminek már a népi gyógyászatban is nagy szerepe volt. A sütőtök levét ugyanis megfázásra, nyálkahártya-gyulladásra, valamint allergiás panaszokra is előszeretettel alkalmazták eleink, de vérnyomáscsökkenő és vízhajtó hatása is ismert, sőt az érelmeszesedés tüneteinek enyhítésére és az égési sérülésekre is előszeretettel alkalmazták.

A sütőtök mindemellett rendkívül alacsony kalória- és magas rosttartalommal rendelkezik, így könnyedén beépíthető bármelyik diétás étrendbe, akik tehát őszi fogyókúrába szeretnének kezdeni, a sütőtök egy olcsó és könnyedén beszerezhető módszernek ígérkezik. Fogyaszthatjuk sütve vagy nyersen, elsősorban három hónapos diétaként, de akár néhány monodiétát is építhetünk rá, hiszen rendkívül magas ásványi anyagtartalommal rendelkezik.

Forrás: Noihirek

Szólj hozzá