fbpx

Tojással a kilók ellen és a szív egészségéért

0 649

Sokan hiszik úgy tévesen, hogy a tojás a magas koleszterinszint egyik előidézője, így a legtöbb diétás étrendből kimarad ez a finom és könnyen hozzáférhető élelmiszer. Kanadai kutatók azonban nemrégiben bebizonyították, hogy a tojás nemhogy árt a szervezet számára, hanem egyenesen segít a szívbetegségek megelőzésében, sőt, még a fogyásban is!

Habár a kutatás végkövetkeztetése felhívja a figyelmünket arra, hogy a tojásfogyasztással nem szabad mértéktelennek lennünk, így aki mértéktelenül fogyasztja a tojást, annál nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki szív- és érrendszeri panaszok, de Bruce Griffin, a Surrey Egyetem professzorának bizonyítása szerint a tojásnak egyáltalán nincs rossz hatása a koleszterinszintünkre, sőt, bizonyos esetekben még segít is szinten tartani vérnyomásunkat.

Az Alberta Egyetem tudósai ezzel párhuzamosan kimutatták, hogy a tojás sárgája két rendkívül fontos aminosavat tartalmaz, amelyek nagy mennyiségben fordulnak elő benne, így két tojássárgájából annyi antioxidánst mutattak ki, mint egy kisebb almából. A tojásnak mindemellett elhanyagolható a kalóriatartalma, és bár komoly fehérjeforrás, nyugodtan alkalmazhatjuk – főleg nyersen vagy főzve – egy hozzá illő diétához, a tojástól ugyanis garantáltan nem fogunk elhízni.

Az Alberta Egyetem kutatói egyébiránt azt is kimutatták, hogy napjainkban a tojás sokkal egészségesebb, mint évtizedekkel ezelőtt, hiszen több D-vitamint, szelént, ugyanakkor kevesebb zsírt és kalóriát tartalmaznak a mai tojások, mint a három évtizeddel korábban vizsgált példányok.

Forrás: Noihirek

Szólj hozzá