fbpx

Mire jó a lyukas, és mire a csapott végű fakanál?

0 836

5 konyhai eszköz és a sokat találgatott funkcióik.

Nem mindig egyértelmű, melyik konyhai eszköz mire jó pontosan.

Jó tudni, melyik fakanál mire jó, miért lyukas a tésztakanál, és hogy a négyoldalú reszelő legfurcsább felületét mire találták ki. Sokan a vágódeszkát is fordítva használják.

Lyukas és csapott fakanál

Az igazi fakanál higiénikus és kíméletes az edények teflonbevonatához is. De miért létezik az egyszerű kerek formájún túl a csapott és a lyukas verzió is?

A lyukas fakanalat szószok készítéséhez, illetve alaposabb elegyítéshez találták ki. Mivel keverés közben nemcsak a kanál két széle mentén áramolnak, hanem rajta keresztül is haladnak az összetevők, a keverés gyorsabb, alaposabb lehet.

A lyukas fakanál, szemben a hagyományossal, kíméletesebb kavargatást is tesz lehetővé. A lyuknak köszönhetően ugyanis kisebb ellenállásba ütközik, így az étel szabadabban áramolhat, nem zúzódik össze. Ez a típus beválhat olyan ételek esetén, amelyekben például puhára főtt zöldségek vannak.

csapott végű fakanál voltaképpen ugyanarra szolgál, mint a kerek. Formájának mindössze praktikus szerepe van. Abban segít, hogy az edény derékszögben hajló részeinél, illetve szögletes serpenyőkben is gond nélkül elérhető legyen az étel, de a hozzávalók szétnyomásához is alkalmas.

Lyuk a spagettikanálon is van

Mindenki ismeri a tésztaszedő kanalat, de az nem mindenkinek egyértelmű, miért lyukas az alja. Bár betölthetne egyfajta szűrő funkciót is, arra a mozzanatra már kitalálták a sokkal kényelmesebb tésztaszűrőt. A lyuk valójában a megfőzendő száraztészta mennyiségét segít belőni.

Kanala válogatja, mekkora lyuk kerül rá. Átmérőjétől függően különböző mennyiségű tésztaszál fér át rajta. Kitapasztalva, hány adag készült egyszeri vagy kétszeri átdugott mennyiségből, az ember többé nem készít sem túl sok, sem túl kevés spagettit.

A reszelő négy oldala

Bár a szögletes reszelőnek minden oldala más, a legtöbb ember mégis csak sajt reszelésére vagy uborkaszeletelésre használja.

A képen az első helyen látható, apró lyukas oldal a finomabb reszelés, a második helyen látható a szeletelés eszköze, a harmadikkal nagyobb, szélesebb reszelt csíkok nyerhetők.

Az azonban sokak számára rejtély, mire való a negyedik, furcsán rücskös felület. Ez a rész a citromhéj-, gyömbér-, dió-, mogyoró-, illetve szerecsendió-reszelék készítésére alkalmas.

Amit sokan nem sejtenek a vágódeszkáról

Gyakran előkerül, ránézésre rendkívül egyszerűnek tűnik, sokan mégsem úgy használják a vágódeszkát, ahogyan kell. A klasszikus vágódeszka egyik végénél kivágott sáv nem fogóka vagy akasztó, még akkor sem, ha akként is beválik.

A sáv azért kerül a deszkára, hogy a felaprított, felkockázott alapanyag rajta keresztül jusson az edénybe. Így az nem szóródik szét a tűzhelyen, mint ahogy gyakorta történik, amikor az ember a rossz végén söpri a fazékba a feldarabolt hozzávalókat.

A klopfoló két oldala

Készüljön fából, fémből vagy a kettő kombinációjából, a klopfoló fejének két oldalán két különböző felületet látunk. Az egyik rücskösebb, a másik kevésbé az.

Forrás Femina

Szólj hozzá