fbpx

Tudod habarás a blansírozás és többi konyhai szakkifejezés?

0 610

Szereted a tévés főzőműsorokat? Hallottál már bennük olyan kifejezéseket, amelyeket utólag kellett ellenőrizned? Esetleg valóságos konyhatündérként kened-vágod a főzés szakkifejezéseit?

BLANSÍROZÁS
Rövid időre forrásban lévő vízbe dobjuk az alapanyagot.

HOGYAN készül a rántás
Zsiradékban lisztet pirítunk, majd hideg vízzel felöntjük, és csomómentesen az ételhez adjuk.

HOGY készül a habarás
Tejfölbe lisztet keverünk csomómentesen, majd a keveréket beletesszük az ételbe.

KONFITÁLÁS
80-90 fokos zsiradékban, hosszú ideig sütünk/főzünk egy alapanyagot.

REDUKÁLÁS
Forralással sűrített, intenzív ízű folyadék

Mit jelent a hőkiegyenlítés?
A készülő ételből kivett kis részhez keverjük az új alapanyagot (például tejszínt), majd visszaöntjük.

SZOTÍROZÁS
Elősütés, pirítás.

BARDIROZÁS

Szalonnaszeletekbe tekerjük a húst, vagy kibéleljük szalonnával a tepsit.

MI AZ A MARINÁLÁS
A hús pácolása

Mit teszünk, amikor szuvidolunk
A fűszerezett alapanyagot vákuumosan hőkezeljük, majd hosszasan főzzük.

Forrás Femina

Szólj hozzá