fbpx

Kínos és gyakori, de van rá megoldás: a fejbőr betegségei

0 720

Amikor szóba kerül a hajápolás, mindenki rögtön a hajszálakra és a hajvégekre koncentrál. Pedig egészséges hajtövek nélkül nincs fényes hajkorona. A fejbőr betegségei mind a tüszővel kezdődnek és hatással vannak egész megjelenésünkre. Most a fejbőr betegségei közül az öt leggyakoribb problémát vizsgáljuk és kínálunk rá megoldást!

Korpa

Bár a korpa rendkívül bosszantó, nincs ok az aggodalomra. A fejbőr betegségei gyakran önhibánkon kívül jelentkeznek, ez a helyzet a korpa esetében is. Egyfelől a zsíros fejbőrön élő természetes gombák túlszaporodása okozza, ami gyulladáshoz és hámláshoz vezet. Másfelől a szeborrea nevű bőrbetegség, melyet a stressz vagy a hideg időjárás is kiválthat.

Megoldást jelenthet a cink-pirition tartalmú samponok használata. Ez az anyag ugyanis segít eltávolítani az elhalt hámsejteket, ugyanakkor a gombák szaporodását is meggátolja, ezáltal a probléma kiváltó tényezőjét is megállítja.

Hajkárosodás

A hajszálak károsodását az időjárástól a festésen át a hajvasalóig rengeteg minden okozhatja. Ahogyan a fejbőr betegségei is. A hajtövek körüli gyulladások ugyanis nem csak korpásodással járnak, de hatással vannak a hajszálak egészségére és növekedésére. Keress gyulladáscsökkentő tartalmú sampont, mely egyszerre ápolja és hidratálja az igénybevett hajat.

Hajhullás

A hajhullás mögött különböző okok állnak. A hormonok változása, genetikai hajlam, vagy akár a stressz is lehet kiváltó tényező. Hogy a fejbőr betegségei vagy külső hatás okozza-e a hajhullást, könnyen kiderítheted. Vizsgáld meg a fésűben maradt hajszálakat! Amennyiben a hajhagyma is rajtuk van, genetikai vagy hormonális tényező áll a jelenség mögött. Ha azonban nincs, külső faktorok okozzák a problémát, például a hajfestés vagy a szárítás.

A fejbőr húzódása

A fejbőr betegségei, azaz a bőrszárazság, gyulladás, korpa, de akár a száraz sampon is kiválthatja. Ennek oka, hogy a fejbőr nem igazán képes megnyúlni, így minden erre serkentő hatás azonnali húzódás érzettel jár. Megszabadulhatsz tőle, ha kezeled a korpás fejbőrt, illetve ha csak vészhelyzet esetén használsz száraz sampont. Az ugyanis feloldja a fejbőrön megjelenő zsírokat, ugyanakkor rendkívül szárít is.

Extrém zsírosodás

Van, aki genetikailag, van, akinek a hormonális változások miatt kifejezetten fogékony a haja zsírosodásra. Sajnos végleges megoldás nem nagyon létezik, de néhány trükkel enyhítheted a problémát. Hagyd el a hajformázók használatát, és moss gyakrabban hajat! Samponozás közben pedig ne felejtsd el ujjaiddal körültekintően átmasszírozni a fejbőröd!

Forrás: 50folott

Szólj hozzá