fbpx

Mi a szép és egészséges haj titka

0 993

Ahogy múlnak az évek és öregszik testünk, a visszafordíthatatlan folyamat sajnos egyre inkább meglátszik bőrünkön, de csak kevesen tudják, hogy hajunkat is alaposan megviseli a kor, így az már nem csak, hogy nem pompázik többi eredeti szépségében, de színét is elveszítheti. Természetesen ahogyan bőrünk fiatalságáért, úgy hajunk egészségéért is nagyon sokat tehetünk!

A nők tinédzser éveikben, és fiatal felnőttként sem törődnek különösebben hajukkal, ha csak nem egy jó frizuráról van szó, netán egy kellemes színkombinációról a hajfestés keretein belül. Nagyon sokan tehát már ilyen fiatalon elrontják, ha nem megfelelő módon ápolják hajkoronájukat, hiszen rossz festéssel, fésüléssel, vagy túl magas hőmérsékletű vízzel könnyedén kikészíthetjük hajunkat, amit leginkább a változókor felé közeledve vesznek majd észre a legtöbben, az ártalmas hatások ugyanis többnyire akkor mutatkoznak majd meg, legyen szó akár hajhullásról, akár az őszülésről. Hogy mit tehetünk a folyamat visszafordításáért? Nem is gondolnánk, de rengeteget! Megfelelő étrenddel és sok-sok vitaminnal ugyanis már fiatalkorunkban bebiztosíthatjuk hajhagymáinkat, ám ehhez nagyon sok A-, B-, C- és E-vitaminra van szükségünk, mindemellett pedig olyan ásványi anyagokra, mint a cink, a vas, a folsav és a fehérje.

Ahhoz továbbá, hogy megőrízhessük hajunk egészségét és szépségét, ismernünk kell azt is, hogy hajkoronánk miként épül fel! Kevesen tudják például, hogy minden egyes hajszálunk egy külön szőrtüszőből nő ki, amelynek alső végén érdús kötőszöveti csap található, amit szaknyelven hajpapillának nevezünk. Ez a hajpapilla a felelős azért, hogy biztosítsa a hajat termelő sejtek vérszükségletét, illetve tápanyagellátását. A hajpapillák felett elhelyezkedő hámnsejtek képezik a hajhagymát, amelynek a sejtjei folyamatos elhalásban vannak. Ebből képződik az a szaruanyag, ami konkrétan hajszálainkat felépíti, illetve növésre serkenti.

Egy nap egy átlagos ember akár 100 hajszálat is elveszíthet, ám akadnak állapotok, amikor a hajhullás szünetel, netán aktívabb fázisba lép, így például terhesség során a hajhullás rendre megáll, az áldott állapotot követően azonban kamatostúl megindul a hajhullás. Nagyon gyakran egészségügyi probléma is állhat a hajhullás hátterében, így például a jelentős fogyás – a tápanyag hiánya miatt -, a hormonális fogamzásgátlók alkalmazása, a magas lázzal járó betegségek, a krónikus vashiány, vagy éppen az autoimmun betegségek. Szintén nem használ az egészséges és szép hajnak a sok stressz sem, hiszen a hajnövekedéshez és a haj szépségének megőrzéséhez szükséges energiát ilyen esetekben máshol használja fel szervezetünk.

A legtöbb nő általában a negyvenes éveiben veszi észre, hogy haja vékonyodni, majd őszülni kezd, ami egy természetes folyamat, egy változás része, hiszen egyre több hajtüsző kerül nyugalmi állapotba, ami mögött az ösztrogéntermelés csökkenése áll. A ritkás hajat sok vitaminnal és ásványi anyaggal lehet szinten tartani, illetve a folyamatot némileg visszafordítani, de vannak praktikák is erre, így például a fokozatos vágás, a dauer, netán a világosab színezés. Az ötvenes éveikre a legtöbb nő már szinte biztosan őszülésnek indul, ami annak köszönhető, hogy a tüszőben megtalálható pigmentsejtek pusztulásnak indulnak, amit a ritkás festéssel, illetve azzal tudjuk szinten tartani, ha minél kisebb hőhatásnak tesszük ki, tehát mosszunk hajat langyos vízben.

A helyes hajmosás ugyanis alapvetően hozzájárul az egészséges és szép haj megőrzéséhez, ami minden korban fontos, így érdemes betartani hozzá néhány alapszabályt. Ilyen például, hogy ne közvetlenül hajunkat mossuk meg, hanem fejbőrünket, hiszen hajunk is onnan nő ki. Érdemes kétnaponta, vagy annál is ritkábban hajat mosni, mert a gyakori mosás szintén tönkreteszi a hajhagymákat. Ha tehetjük, hetente egyszer alkalmazzunk vitaminos kezelést hajunkon, aminek köszönhetően az évek múltán is szép, üde és egészséges maradhat – még a változókorban és azt követően is!

Forrás: Noihirek

Szólj hozzá