fbpx

Anya-lánya kapcsolat: miként hat egész életünkre

0 750

Anya-lánya kapcsolat?! Nekünk, nőknek, a saját édesanyánkkal való kapcsolat olyan fontos viszonyulás, amely befolyásolja egész életünket. Sőt, kihat a lányunkkal való kapcsolatunkra is. Miért is ennyire meghatározó? Hogyan tudjuk feldolgozni a gyerekkori hiányainkat vagy sérüléseinket? Hogyan lehet igazán jó kapcsolatunk a saját lányunkkal, akár túllépve a kapott mintákon?

Az anya-lánya kapcsolat ilyen és más fontos kérdéseiről beszélgettünk a “Nők az úton” podcastban Csorba Anitával és Szlafkai Évával. A podcastban minden csütörtök reggel tudatos nőknek szóló beszélgetések, interjúk hangzanak el.

Milyen volt a kapcsolatunk a saját anyánkkal?

Fontos mintákat hozunk a saját édesanyánkkal való kapcsolatunkból arról, mit jelent nőnek, anyának, feleségnek lenni. De a legmeghatározóbb számunkra mégis az, mennyire tapasztaltuk meg mellette kisgyermekként az elfogadottságot és a biztonságot. Vagy inkább a „meg kell felelni” volt az alapélményünk?

Lehet, hogy nem ugyanazt szeretnénk továbbadni a lányunknak, amit mi megéltünk, amit mintaként láttunk. De ha változtatni szeretnénk, ha jó anya-lánya kapcsolatot szeretnénk vele, akkor tudnunk kell, mik is ezek a minták. Tudnunk kell, milyen hiányokkal, sérülésekkel nőttünk fel. Szembe kell néznünk mindezzel, hogy ne terhelje meg a lányunkkal való kapcsolatunkat.

A saját anyánkkal való kapcsolatot feldolgozhatjuk külső támogatással is: segítő beszélgetés során vagy önismereti csoportban, mint amilyen például egy pszichodráma csoport. De saját magunk is dolgozhatunk rajta a naplóírás segítségével.1 Hogyan érdemes ezt tenni, és miért segít a „gyógyító írás”- ehhez is tanulságos szempontok hangzottak el.

Hogyan legyen jó kapcsolatunk a lányunkkal?

Fontos hangsúlyt kapott, hogy sose késő: mindig lehet változtatni, ha úgy érezzük, hogy valamit nem elég jól csinálunk. De vajon mi segíthet, hogy jobb legyen a lányunkkal való kapcsolatunk? Konkrét tippeket, a mindennapokban jól alkalmazható módszereket is körbejártunk.

Legfontosabb feladatként az fogalmazódott meg, hogy valóban meg tudjuk hallgatni a lányunkat. Tudjuk meghallani azt a mögöttes érzést, üzenetet, ami a megnyilvánulása mögött rejtőzik, és tudjuk megengedni neki ezeket az érzéseket.2

Szó volt arról is, milyen egyszerűen elkerülhetünk sok konfliktust, és egyben pozitív hatással lehetünk a kapcsolatunkra, ha nem „távirányítással” próbáljuk otthon kézben tartani a dolgokat. A kapcsolódás csodákat tud tenni! Hangsúlyoztuk a közös élmények, az anya-lánya minőségi idő fontosságát is.

Jó anya-lánya kapcsolat: lehetséges ez?

Utolsó témaként arról beszéltünk, mennyire fontos, hogy el tudjuk fogadni: a lányunk más, mint mi. Hogy ne a magunk képére akarjuk formálni, ne az elvárásainknak kelljen megfelelnie.

Ha meg tudjuk engedni neki, hogy az legyen, aki… ha meg tudjuk engedni magunknak is, hogy azok legyünk, akik vagyunk… sőt, ha az édesanyánknak is meg tudjuk engedni, hogy az tudott lenni, aki volt… akkor a legjobb úton haladunk a hosszú távon is jó anya-lánya kapcsolat felé!

Forrás: Anya-lanya

Szólj hozzá