fbpx

A csók a szerelem kifejezése, szóban kifejezve annyit jelent: szeretlek

0 774

A csók a szerelem kifejezése, szóban kifejezve annyit jelent: szeretlek! Ám nem mindenütt fejezik ki a szerelmet csókkal.

Japán egyes részeiben inkább az állkapocs alsó részét harapják meg, Afrikában pedig vannak törzsek, ahol az orrot dörzsölik egymáshoz. Ez a szokás az eszkimóknál is. Malajzia néhány törzsében nem csókolják, hanem szagolgatják a szeretett lény arcát.

A csók minden esetben megerősíti a kapcsolatot. Képletesen szólva a partnert beengedi arra a területre, ahová nem mindenkinek van bemenet.

Nos, amíg a partnerek csókolóznak, s ha nem rutinból teszik, a szerelem és a vágy sokáig tarthat. Amikor a csók kezd ritkulni, rendszerint vele együtt a szerelem és elhalványul.

A legapróbb részletekig vizsgálták a csókot. Kiderült, hogy jótékonyan hat az egészségre, a testi és szellemi jóérzésre, sőt, fogyaszt is. Jó hatásán kívül fennáll a herpesz-fertőzés, a mononukleózis átvitelének veszélye, de abban a percben ki gondol erre?

Csókolózás közben az agyban mozgásba lendül a dopamin, a jó érzés vegyi anyaga. Mindkét nemnél megnövekszik atesztoszteron és más hormon szintje, amely emeli a vérnyomást, serkenti a szívműködést és nagy mennyiségű oxigénnel látja el a szervezetet. Az agy oxitocint termel, amely mint ismeretes, a szülést és a szoptatást kíséri.

Kutatások alapján a fogászok és érdekes felfedezést tettek közzé: a csókolózás közben termelődő nyál tisztítja a fogakat és az ínyt, vagyis hasonló hatása van, mint rágóguminak.

Nos, a csók szépít is. Az arc bőre csókolózás után feszesebb, rugalmasabb, a szem fényesebb, csillogóbb, az egész arc vonzóbbá válik, és még fogyaszt is. Két perc alatt két kalóriát veszítünk.

Mi zavarja meg a csókot?

Bár azt mondják, hogy a szerelem vak és süket, biztosan érezte már, hogyan hat a csókolózás a látásra, tapintásra, szaglásra, hallásra és íz érzékelésre.

Sajnos, érzékeink az olyan kellemetlenségekre is reagálnak, mint amilyen a szájszag. Mit lehet tenni a kellemetlen lehelet ellen? Miután meggyőződtünk róla, hogy nincs szuvas fogunk, fogkövünk, mandulagyulladásunk vagy emésztési zavarunk, a következőket ajánljuk:

  • Rendszeresen fogyasszon joghurtot. Olyan baktériumokat tartalmaz, amelyek az egészséges emésztőrendszernek hasznosak.
  • Az ínyét teafa olajat tartalmazó fogkrémmel mossa és a szájbaktériumok ellen természetes antibiotikumot használjon.
  • Rágjon friss petrezselyem zöldjét, amely klorofillt tartalmaz, s ez semlegesíti a kellemetlen szagot, ráadásul sok C-vitamint is tartalmaz.

TIPP

Fogyasszon

  • sok nyers zöldséget és almát – védi az ínyt,
  • gyömbért, törött fahéjat, mustárt és tormát – tisztítja az orrmelléküregeket,
  • teljes őrlésű termékeket és igyon sok folyadékot, hogy elkerülje a székrekedést,
  • sárgarépát, brokkolit, spenótot, és citruszféléket, mert sok benne a béta-karotin és C-vitamin

Korlátozza

  • a cukrot, édességeket, édes italokat, kekszet – ezzel védi a fogait és az ínyét

Kerülje

  • a fokhagymát, hagymát
  • az alkoholt és minden dohányipari terméket.

Forrás: Tudasfaja

Szólj hozzá