fbpx

Etikus-e párunk után kémkedni

0 482

A felgyorsult és modern világ egyik hátulütője, hogy az emberek már nem csak személyesen kommunikálnak egymással, hanem számtalan más csatornán is, amelyeknek a legtöbb esetben nyoma marad. Míg ugyanis régen maximum levélben tudtak ilyen maradandó nyomot hagyni az emberek, addig manapság ott a Facebook, az e-mail, az SMS és még számtalan más, amivel az emberek, így például párjaink is ellenőrizhetőek. De vajon mennyire tekinthető etikusnak éppen saját társunk után kémkedni?

Biztosan mindenki volt már olyan helyzetben, hogy felmerült benne a kétely párja hűtlenségével kapcsolatban, vagy csak azt szerette volna megtudni, hogy partnere éppen mivel foglalkozik, vagy foglalkozott a közelmúltban. Ilyenkor előkerül a telefon, az SMS-ek, a híváslisták, durvább esetben ez e-mailek ellenőrzése. Mielőtt azonban ilyent tennénk, vegyük figyelembe, hogy hiába alkotunk egy párt, hiába kötöttük össze az életünket, minden embernek joga van a magánélethez és a függetlenséghez, méghozzá kapcsolaton belül is. Ez nem csak azt jelenti, hogy valakinek saját gondolatai vagy eltitkolt fantáziái legyenek, hanem azt is, hogy folytathat olyan kommunikációt is, amihez nekünk semmi közünk.

Nyilván senki, így még te sem szeretnéd, ha kiderülne, hogy bárki, akár éppen saját társad beleütötte az orrát a dolgaidba – még akkor sem, ha nincs semmi titkolnivalód előtte. Hogy miért? Mert ezzel bizony tönkreteszed a bizalmat, amit nagyon sokan csak rendkívül nehezen tudnak felépíteni maguk számára. Ha pedig ez a bizalom eltűnt, a kapcsolat akár egy olyan sebet is szerezhet, ami sosem gyógyul be, mindig vissza-visszatérő momentum vagy alibi lehet egy veszekedéshez.

Ha mégis kísértést éreznél arra, hogy kémkedj a másik után, előbb gondold végig, hogy miért! Nem is azt, hogy etikus-e – mert arra már fentebb válaszoltunk, hogy nem az -, sokkal inkább azt, hogy megéri-e? Ha ugyanis kémkedsz, mert aggódsz amiatt, hogy partnered megcsal téged, akkor érdemes előbb azt eldönteni, hogy ez a legjobb megoldás-e? Tegyük fel, hogy találsz valami olyan dolgot, ami miatt azt kívánod, hogy ne tetted volna. Nem kell feltétlenül arra gondolni, hogy megcsalásról van szó, lehet az egy titkos meglepetés, vagy valami olyan dolog, amire egyáltalán nem voltál kíváncsi, például hogy párod milyen disznó viccekkel ugratja a többieket a munkahelyén.

Szintén nehéz dolog, hogy amennyiben találunk valamilyen perdöntő bizonyítékot, azt miként hozzuk a másik fél tudtára? Lehet csak egy ártatlan beszélgetés volt, lehet még nem történt semmi, de azzal, hogy kémkedtünk partnerünk után, visszafelé is elsülhet a tett – amennyiben kiderül -, és partnerünk annyira megsértődik majd, hogy ő maga akar szakítani velünk.

Ha mégis együtt maradtok a történet után, többé már nem lesz kölcsönös a bizalom, sőt mi több, ő is felhatalmazva érzi majd magát arra, hogy utánad kémkedjen. Itt jön el a költői kérdés: te szeretnéd, ha így lenne? A kémkedés tehát nem etikus és nem is szerencsés dolog egy kapcsolat szempontjából, a problémákat ugyanis nem így kell megoldani!

Forrás: Noihirek

Szólj hozzá