fbpx

Hogyan kell feldolgozni a szakítást

0 634

A szakítás általában fájdalmas mindkét félnek még akkor is, ha esetleg tisztában vagytok azzal, hogy jó döntést hoztatok. Hát még akkor, ha te nem akartad a kapcsolat végét! Az alábbi cikk azonban segít abban, hogy megtedd, ami előbb vagy utóbb elkerülhetetlen: túljutni a szakításon.

Lépések

 • Gondolj át mindent alaposan, de ne megszállottan! Tekints át minden okot, ami a szakításhoz vezetett. Még ha néha úgy is tűnik, hogy nem volt elég indok a szakításra, valószínűleg volt – nem is egy. Próbáld meg megérteni, hogy bár egy ideig bizonyára élveztétek ezt a kapcsolatot, nem ez volt az, ami egy életre szólt. A jövőre vonatkozóan sokat segít, ha átgondolod, mit rontottatok el, mit rontottál te el, ami miatt ez a kapcsolat megbukott.
 • Ne változtasd meg a döntésedet! Ha a szakítás a te döntésed volt, észben kell tartanod, hogy ha csak arra gondolsz, ami jó volt a másikkal, elfelejteti veled azokat a dolgokat, amik rosszul működtek. Ha pedig a párod döntött a szakításról, ne próbáld meg megváltoztatni a döntését. Nagyon gyakori, hogy ilyenkor a sok érzelem meggyőz téged arról, hogy ez tulajdonképpen egy jó kapcsolat volt, nem tudod reálisan szemlélni. Vagy azt gondolod, hogy ha az exed látná, hogy most hogy érzel a szakítás után, minden másképp lenne. Ez egy kegyetlen játék akár magaddal, akár a másikkal csinálod. Fogadd el a helyzetet inkább, és dolgozz azon, hogy továbblépj.
 • Tarts távolságot! Még ha úgy is döntötök, hogy a szakítás után is megpróbáltok barátok lenni, egy ideig jó, ha egyáltalán nem tartjátok a kapcsolatot, legyen szó találkozásról, telefonhívásokról, e-mailekről vagy sms-ekről. Ez az elején persze nehéz lesz, hiszen hiányzik, ami érthető. Ugyanakkor ez az egyetlen módja, hogy leindulj a megnyugvás útján. Mindaddig tarts távolságot, amíg úgy nem érzed, hogy tudsz vele már úgy találkozni, beszélgetni, hogy nincs semmi hátsó szándék mögötte (visszaszerezd, megmutasd neki, hogy nélküle is milyen jól elvagy, ellenőrizd, hogy ő mit érez stb.).
 • Birkózz meg a fájdalommal. Teljesen normális, hogy pocsékul érzed magad, esetleg magadat hibáztatod. El kell fogadnod, hogy te is hibáztál, neked is vannak hiányosságaid, ez természetes. Ugyanakkor azt is el kell fogadnod, hogy jó ember vagy, és a lehető legjobb dolgokat tetted a kapcsolatért, és nem az egyedüli hibád, hogy mégsem működött. Ebben a szakaszban természetes, hogy hibáztatod magad, de próbáld meg elfogadni, hogy mindenki követ el hibákat.
 • Küzdj meg a „harag” szakasszal! Ez az az időszak, amikor legszívesebben üvöltenél, annyira dühös vagy. Az, hogy mekkora haragot érzel, természetesen attól is függ, hogy hogyan zajlott a szakítás, mik voltak az egyéb körülmények, mennyi ideig tartott maga a szakítás (pl. előtte már szakítottatok, csak újra megpróbáltátok stb.). Lehet, hogy úgy érzed, az exed csak az idődet pazarolta. Leheg, hogy rájössz, hogy a szakítás valóban elkerülhetetlen volt, csak te nem vetted észre időben a nyomokat, amik erre utalnak. Lehet, hogy magadra is haragszol. De vedd észre, hogy csak feleslegesen pazarlod az időd és az energiád azzal, hogy dühös vagy. Próbálj inkább a körülötted lévő pozitív dolgokra fordítani ezeket az energiákat. Ne kezdd el az exedet sem gyűlölni, mert ez csak összekeveredik a szeretet érzésével, ami szintén nem egy jó dolog. Tehát csak pozitívan, a pozitív dolgok felé nyiss!
 • Beszélgess a barátaiddal! Ha megértő és együttérző társaság vesz körül, legyen szó a barátaidról vagy családtagjaidról, az segít belátnod, hogy értékes ember vagy. Szeretteid között könnyebb talpraállni.
 • Írd le az érzéseidet! A legfontosabb, hogy légy teljesen őszinte, és ne „cenzúrázd”! Így könnyebben megértheted, hogy azért, mert a kapcsolat nem működött, ez még egy utazás része volt, hogy azzá válj, akinek lenned kell.
 • Írj egy emlékeztető listát! Az egyik legjobb trükk, ami segít a szándékodhoz ragaszkodni, ha írsz egy listát arról, hogy az exed miért nem volt megfelelő a számodra. Légy könyörtelen és egyértelmű – ez nem az az időszak még, amikor meg kell bocsátanod. Ez most abban segít, hogy az idő ne szépítse meg a dolgokat, ami miatt szeretnéd – hibásan – visszacsinálni az egészet. Ha bármikor úgy éreznéd, hogy elgyengültél, és már a telefon után nyúlnál, csak nézd meg a listát.
 • Ki a régivel, be az újjal! A szakítás nem csupán valaminek a vége, hanem egy új kezdet is egyben. Ezért tedd rendbe a személyes teredet, hogy tisztán és felfrissülve készülj az új dolgok eljövetelére. A rendetlenség amúgy is nyomasztó és lehangoló, emeli a stressz-szintet. Sőt, a takarítás és rendrakás le is foglal, így kevésbé a fájdalomra koncentrálsz. Takarítsd ki a lakást, szerezz be néhány új képet, tisztítsd ki a felesleges ikonokat a számítógép asztalán.
 • Tüntesd el az emlékeket! Egy csomó dolog az exedre emlékeztethet: egy dal, egy illat, egy hang vagy egy hely. Ha már egy ideje gyászolod a kapcsolatot, és egy kissé már jobban érzed magad, ideje, hogy ezektől a dolgoktól megszabadulj. Gyűjtsd össze azokat a dolgokat, amik kifejezetten rossz érzést keltenek benned, és tedd el egy dobozba, vagy ha egyáltalán nincs rá szükséged, szabadulj meg tőle.
 • Találd meg a boldogságot más dolgokban! Teljesen mindegy, hogy a családoddal, barátokkal lógsz, vagy beiratkozol egy tanfolyamra, amire mindig is akartál vagy elolvasod azokat a könyveket, amiket szeretnél, a lényeg, hogy találj olyan dolgokat, amik boldoggá tesznek.
 • Maradj aktív! Járj el edzeni! Ettől nem csupán testileg érzed jobban magad, de segít leküzdeni a depressziót is.
 • Engedd el a negatív érzéseket. Meg kell értened, hogy az, hogy magadban hordozod a fájdalmat, nem sok előnnyel jár. Szeretjük sajnáltatni magunkat, és egy ideig ez normális is, utána azonban hagyni kell elmenni ezt az érzést. Gondolj arra, hogy bár a kapcsolatnak vége, az mégis egy bizonyos szinten különleges és egyedi volt. Gondolj arra, hogy bátor vagy, hisz képes voltál kockázatot vállalni, belemenni egy kapcsolatba és szeretni, még ha ez mindig kockázatos is. És koncentrálj arra, hogy a szíved újra tudja vállalni majd ezt a kockázatot, és újra tudjon szeretni.

Forrás: Hogyankell

Szólj hozzá