fbpx

Így mentsd meg a párkapcsolatodat a terhesség után – 1. rész

0 529

A gyermekáldás ugyan egy párkapcsolat során a legörömtelibb pillanat, ám mivel a gyermek nagyon sokszor rengeteg energiát elvesz mind a férfitól, mind a nőtől, ezért még gyakrabban kerülhet konfliktushelyzetbe egy párkapcsolat. A baba megszületéséig is stresszes út vezet, de a szülést követően hatványozottan igaz lesz, hogy a sok felelősségnek, a káosznak, az állandó kialvatlanságnak és egyebeknek köszönhetően egy kicsit gyakoribbá válnak a konfliktusok, mint általában. Van azonban néhány apró praktika, amelyek segíthetnek életben tartani a párkapcsolat lángját még ebben az időszakban is!

Az egyik legfontosabb, hogy már a terhesség során jó előre megbeszéljük, hogy kinek mi lesz a teendője, tehát mik várnak majd ránk. Természetesen a gyakorlat a legtöbb esetben átírja majd az elméletet, de biztosan több olyan konfliktusforrást sikerül így előre rendezni, amelyek problémát okozhatnak, érdemes például előre egyeztetni az álláspontokat, a teendőket, hogy mikor pihenhet egy kicsit az anyuka, hogy mit csinálhat majd az apuka és így tovább.

A feladatok elosztásánál fontosabb dolog nincs! Az anyukákból rengeteg energiát kivesz a kisbaba, így időt kell szakítaniuk a pihenésre – ez fontos a regenerálódás és a tejtermelés miatt is -, így ne a baba előtt veszekedjünk és egyezkedjünk arról, hogy ki kel fel hozzá hajnalok-hajnalán. Ezt érdemes előre kitalálni, akárcsak az etetést – ez főleg a tápszeres babáknál fontos -, a főzést, vagy olyan apróságokat is, mint a házimunkát, amit a harmónia érdekében igazságosan el kell osztania a két félnek, és nem kell félni attól sem, ha a nagyszülőket segítségül kell hívni, hiszen annak idején nekik is volt támaszuk.

A párok nagyon jól tudják, hogy miben jók, így ha az apuka bírja a koránkelést, a reggeli teendőket ő végezze, így este majd ő lehet a picivel, miközben az anyuka pihen, vagy a többi teendőt végzi. Ahhoz ugyanis, hogy a kapcsolatunk ne dőljön romokba az újszülöttől, egyáltalán nem egy emberen múlik, mindkét félnek kötelezően áldozatot kell hoznia vagy így, vagy úgy!

Talán megdöbbentő lehet, de néhány kedves szó is segíthet abban, hogy a gyermekáldást követően is minden rendben és harmonikusan működjön! Hangozzék el nagyon gyakran a “szeretlek”, és a “köszönöm”, ha kell, akkor naponta milliószor, hiszen egy gyengéd ölelésnek ki tudna ellenállni néhány kedves szó kíséretében? Adjon erőt továbbá maga a pici is, hiszen bár hetekig csak néhány aranyos mosollyal és kedves gesztussal, valamint jelenlétével tudja meghálálni a sok gondoskodást és törődést, illetve áldozatot, de az abból nyert erőt párkapcsolatunkba is forgassuk vissza.

Cikksorozatunk következő részéből újabb tippeket és tanácsokat kaphat arról, hogy a terhesség után milyen apróságokon múlik az, hogy párkapcsolatunk kiegyensúlyozottan és harmonikusan működhessen tovább!

Forrás: Noihirek

Szólj hozzá