fbpx

Innen tudhatod, hogy nárcisztikus a párod

0 642

Nem is olyan könnyû felismerni egy nárcisztikus személyt, mint gondolnád. A nárcisz emberek nagy mesterei annak, hogy megnyerôek legyenek, miközben szép lassan az uralmuk alá vonnak. Bájosak, segítôkészek, melegszívû ember benyomását keltik. Olyan jól játszák a szerepüket, hogy azok az emberek, akik nincsenek a közvetlen közelükben észre sem veszik, hogy valójában beteg, empátira képtelen emberek, akiket csak a saját sorsuk érdekel.

 

A nárcisztikus ember uralma alá kerükni egy igazi ördögi kör, hiszen az ilyen embereknek van egy kellemes, megnyerô álarca, és hatalmas tehetsége a manipuláláshoz. Áldozataik önbizalmát teljesen leépítik, és idôvel az áldozat már maga is elhiszi, hogy ô a rossz ember, és minden az ô hibája.

Vannak azonban apró jelek, amelyekbôl felismerhetôk az ilyen mérgezô emberek.

1, Bekebelezés

A nárcisztikus személy nem kezd el azonnal rosszul bánni veled, sôt! Eleinte ô a tökéletes pár: romantikus, érdeklôdô, izgalmas. Meglep, folyton a kedvedben jár.

Amint azonban azt érzi, hogy már eléggé függô lettél tôle és a kapcsolattól, bekapcsol a nárcisz üzemmód.

Ne feledd: egy nárcisztikus embert kizárólag a saját boldogságát keresi, nem célja téged boldoggá tenni.

 

2, Hamis gesztusok mások felé

Téged semmibe vesz, de másoknak a csillagokat is lehozza az égrôl. Segítôkész, bókol, már-már kellemetlen és felesleges nagyvonalúságról tesz tanulságot.

Ne aggódj egy percig se azon, hogy te csinálsz valamit rosszul, amiért mással jobban bánik, mint veled.

A nárcisztikus ember számára minden saját magáról szól. Az ilyen próbálkozások sem igaziak részérôl, csak szeretne a segítôkész, melegszívû ember szerepében tetszelegni.

 

3, Csak neki lehet igaza

A legtöbb ember képes végiggondolni más emberek érveit, képes mérlegelni mások véleményét. Képesek értelmes, érveken alapuló vitát folytatni, és szükség esetén belátni, ha a másiknak van igaza.

A nárcisztikus ember nem ilyen. Ô személyes sértésként éki meg, ha valaki nem ért vele egyet, égtelen haragra gerjed, ordibál, személyeskedik.

 

4, Nem tudja kezelni a kritikát

Megfogalmazhatod a legkorrektebb, legkulturáltabb építô kritikát is, semmi hatása nem lesz a nárcisztikus személlyel szemben.

Ôt hidegen hagyja a véleményed, nem tart érdemesnek arra, hogy kritizáld ôt. Mivel csak saját magára gondol -és tökéletesnek tartja saját magát- nem tudja befogadni azt, ha valaki ennek ellentmond.

 

 

Ha csak a gyanú felmerül benned, hogy egy narcisztikus ember hálójába kerültél, ne halogasd sokáig a döntést, menekülj minél hamarabb a saját lelked épségének érdekében.

Szólj hozzá