fbpx

Mérgező párkapcsolat – Mik az első jelek

0 932

Azokról, akik tartós párkapcsolatban élnek, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy minden bizonnyal harmonikus is a viszonyuk. Pedig ez sajnos sokszor nem így van és gyakran még ők maguk sem veszik ezt észre. Egy párkapcsolat nem csak boldog, hanem mérgező is lehet számunkra, ami közérzetünkre, pszichénkre és egészségünkre is rossz hatással van. Összegyűjtöttük az első jeleket, melyekből felismerheted!

Társas lények vagyunk, szeretünk párkapcsolatokban élni, és a legszerencsésebb az, ha egy ilyen kapcsolat kiegyensúlyozott és boldog is. Sokszor azonban, talán leginkább a megszokás vagy a görcsös ragaszkodás miatt az emberek hajlamosak egy mérgező kapcsolatban is ugyanúgy élni, mintha minden rendben lenne. Egy ilyen viszony sokáig nem is tudatosul bennünk, pedig jelek vannak bőven, melyeket érdemes átgondolni.

Rossz kommunikáció

Az, hogy egy kapcsolatban milyen gyakori, teljes és milyen minőségű a kommunikáció, az rengeteget elárul arról, harmonikus-e ez a viszony, vagy már inkább mérgező. Például, amikor az egyik fél már nem igazán hallgatja meg a másikat, nem érdeklődik a dolgai iránt és csak legyint a mondanivalójára, akkor már elég rossz a helyzet. Ha azon vesszük észre magunkat, hogy gyakran tartunk a másik reakciójától és emiatt már inkább el sem mondjuk neki mit érzünk, mi a véleményünk egyes témákról, ideje megbeszélni a helyzetet, mert csak rosszabbra fordulhat.

Megalázó, kellemetlen helyzetek

Legyen szó éppen a szexuális életről vagy bármilyen közös programról, tevékenységről, ha abban kellemetlenül érezzük magunkat változtatni kell rajtuk. Nem természetes a megalázottság érzése semmilyen szituációban, nem is szabad elhessegetni vagy legyintve belenyugodni. A kompromisszum megoldás ilyen esetekben, a belenyugvás sosem.

Bizalomhiány

A szakemberek szerint, amikor egy kapcsolatban legalább az egyik félnek nehezére esik megbízni a másikban, akkor elég valószínű, hogy mérgező párkapcsolatról van szó. A bizalom minden emberi kapcsolat alapja, ha az megszűnik, nagyon nehéz újra felépíteni. A magas fokú bizalomhiány veszélyes lehet, veszekedésekhez, erőszakhoz vezethet.

Nagyon jó, ha időben felismerjük a jeleket és megpróbálunk változtatni a helyzeten. Egy mérgező kapcsolat ugyanis stresszhez, depresszióhoz vagy szorongáshoz vezethet, ráadásul fizikai tünetei is lehetnek.

Forrás: Benu

Szólj hozzá