fbpx

Veszekedj, ha jót akarsz a kapcsolatodnak

0 692

Több évtizedes együttlét után már nem mindenkinek marad mondanivalója a másiknak. Minden történetet elmeséltetek, nincs szükségetek élménybeszámolókra. Ősidők óta együtt laktok, szavak nélkül is megértitek egymást. Régen tányérdobálós viták voltak, ma inkább némán nyeltek párat ahelyett, hogy veszekedni kezdjetek. Mi állhat a csend hátterében? Milyen hatásai vannak a hallgatásnak hosszú távon?

Nincs veszekedés, nincs kommunikáció
Néhányan igyekeznek elkerülni a konfliktusokat, hiszen szerintük így tartható fent a békesség. Vélhetően igazuk is van, perpatvar nélkül nyugodtabbak a mindennapok. Lisa Brookes Kift szerint azonban nem veszekedni annyit jelent, mint egyáltalán nem is kommunikálni.

A CSENDET VÁLASZTÓ HÁZASPÁROKAT AZ ELTÁVOLODÁS VESZÉLYE FENYEGETI.

Idővel akár nullára csökkenhet az egymásrautaltság mértéke. A felek azon kaphatják magukat, hogy két párhuzamos életet élnek egymás mellett, amelyek már semmilyen területen sem keresztezik egymást.

Robbanás vagy elfojtás lehet az eredmény

A hosszas hallgatástól idővel robbanhatunk. Az évekig elnyomott érzések és gondolatok mind egyszerre törnek a felszínre. Mégsem ez a legrosszabb, ami történhet. Egyeseknél a folyamatos elfojtás maradandó bezárkózást eredményez.

AZ ÉRDEKTELENSÉG VÉGLEG MEGÖLI A HÁZASSÁGOT, ÉS BEÁLL A SÍRI CSEND.

Egy ponton talán még mindketten balhéztatok a másikkal, próbáltátok megértetni magatokat egymással, küzdöttetek a kapcsolatért. Sajnos azonban semmi sem működött. Félresiklott minden kísérlet, így eldöntitek, a békesség érdekében inkább visszavonultok.

A csend azt üzeni: a házasság nem fontos többé

Ez a lehető legrosszabb, amit tehettek! A hallgatással azt sugalljátok, hogy a másik nem éri meg a fáradtságot, többé nem érdekel titeket, mit mond vagy mit gondol. Nem akartok felesleges energiát pazarolni a veszekedésre. Elismeritek: kettőtök között megbukott a kommunikáció.

Megéri veszekedni

Bizonyára mind mosolyogva emlékszünk kapcsolatunk fénykorára, házasságunk mézesheteire, amikor még intenzíven lobogott a tűz. Miért hagytátok kialudni? Emlékezzetek vissza legnagyobb veszekedéseitekre. Milyen volt, amikor még volt tétjük, amikor rettegtetek, hogy elveszíthetitek a másikat? Vissza kell hoznotok az érdekeltségeteket!

Hallgatni olykor tényleg arany, egy házasságban azonban még bronznak is alig mondható. Itt az idő, meg kell törni a jeget! Akarom mondani, a csendet.

Szólj hozzá