fbpx

10 tény, amit senki sem mond el az özvegységről

0 649

A megözvegyülésre képtelenség előre felkészülni. Ezerféle tanácsadó könyvet és cikket olvashatunk róla, igazán kielégítő válaszokat mégsem adhat egyik sem. A téma egyes aspektusait mintha tabuként kezelnék. Íme tíz felismerés Rachel Jewell Portótól, mely lerántja a leplet az özvegység lélektanáról.

1. Senki sem érthet meg igazán

Családod és barátaid olykor idegennek tűnhetnek. Nem tapasztalták meg azt, amit te. Nem tudják, mivel jár az özvegység. Így nem is érthetnek meg igazán. Lesznek, akik szerint túl sokáig gyászolsz. Lesznek, akik szerint túl hamar teszed túl magadat a téged ért veszteségen. Aki igazán tudja, hogy mit érzel, az egyedül te magad vagy. Ne feledd, családod és barátaid csak a javadat akarják, még akkor is, ha egyáltalán nem értenek meg.

2. Vágyhatsz a szexre

Nem szégyen bevallanod, hogy vannak szükségleteid. Vágyaidat senki sem temette szeretett társad mellé. Persze el kell, hogy teljen egy kis idő, de természetes, ha szeretnél valakit magad mellé. Nem leszel ettől rossz özvegy vagy rossz feleség. Új kapcsolataid semmilyen módon sem befolyásolják a férjeddel töltött idő emlékét. Vigyáznod kell azonban, kit engedsz be az életedbe, az özvegység sérülékenyebbé tesz.

3. A szex gondolata viszolygást kelthet benned

Előfordulhat, hogy az előző pont ellentéte igaz rád. Talán kifejezetten undorít a gondolat, hogy más férfivel kerülj intim kapcsolatba. Elképzelhetetlennek tartod, hogy valaha új embert engedj be az ágyadba és vele együtt az életedbe. A szexuális vágy hiánya nem abnormális, nem kell magadat furcsán érezned miatta. Egyedül te tudhatod, mire van szükséged.

4. Lehetsz önző

Itt az ideje, hogy önző légy. Ugyanannyira fontos szeretni magunkat, mint szeretni másokat. Muszáj törődnünk a lelkünkkel, álmainkkal, gondolatainkkal, hiszen elsősorban magunkért tartozunk felelősséggel. Helyezd magad előtérbe és tanulj meg nemet mondani. Ha nincs kedved elmenni egy esküvőre, ne tedd. Elutaznál pár hétre egy másik földrészre? Tedd meg, és ne aggódj azon, milyen hatással lesz az másokra. Hidd el, a körülötted lévők is azt szeretnék, ha újra kiegyensúlyozott lennél!

5. Nevethetsz

Igen, nevetni ér. Nem kell bűntudatot érezned a boldog pillanatokért. Biztos lehetsz benne, hogy hitvesed veled együtt nevet a vicceken odafent. Vedd körül magad pozitív emberekkel, akik minden nap emlékeztetnek majd rá, hogy özvegyként is van értelme az életnek.

6. Sírhatsz

Ezt ugyan a könyvekben is leírják, mégis fontos itt is megemlítenünk. Az elfojtás a lehető legrosszabb, amit az özvegység során tehetsz. Engedd ki a fájdalmadat! Ha teret adsz neki, idővel odébb áll. Lehet, hogy azt érzed, minden áron vissza kell tartanod az sírást, mert túl fájdalmas lenne, ha belekezdenél. Ne félj tőle, segíti majd a gyászt! Ugyanez igaz a dühre is. Kiabálj, ha azt érzed, erre van szükséged! Az élet olykor tényleg igazságtalan, és semmi baj sincs azzal, ha ezt néha a fejéhez is vágjuk.

7. A nagy döntéseket jobb eltolni

Az életre szóló döntéseket jobb nem a gyász kezdeti fázisában meghozni. Foglalkozz később az igazán sorfordító kérdésekkel. Ez persze nem azt jelenti, hogy tétlenül kell ülnöd a hálószobádban, ahol minden volt társadra emlékeztet. Változtass apró léptekben! Próbálj ki új frizurát! Fesd át a lakást, vásárolj új bútorokat! A környezetváltozás segít majd, hogy a legjelentősebb változást, magát az özvegységet is elfogadd.

8. Fontos, hogy emberek legyenek körülötted

Vagy mégsem. Ismét csak te tudhatod, mire van szükséged, semmibe sem szabad belekényszerítened magadat. De ha úgy érzed, nehezen birkózol meg az egyedülléttel, bátran keresd más emberek társaságát. Ne érezd, hogy barátaid terhére vagy, amikor azt mondták, rájuk számíthatsz, komolyan is gondolták.

9. Hibázni természetes

Mind emberek vagyunk, belefér, ha hibázunk. Az özvegység nem az az életszakasz, amikor tökéletesen menedzseled az életedet. Nehéz mindent jól csinálni, mikor óriási a káosz a fejedben. Fordítsd előnyödre azokat a hibákat! Használd őket arra, hogy többet tudj meg magadról!

10. Szükséged van más özvegyek történeteire

Keress fel támogató csoportokat, segítenek majd, hogy meglásd, nem vagy egyedül. Ha valaki tanácsa igazán hasznos, az egy valódi sorstársé. Persze érthető, ha úgy érzed, még nem állsz készen arra, hogy megoszd a történetedet másokkal. El fog jönni az idő, ettől nem kell tartanod. Azokra a kérdéseidre, melyekre a támogató könyvek képtelenek voltak felelni, sorstársak között találsz majd válaszokat.

Forrás: 50folott

Szólj hozzá