fbpx

5  dolog, amit a mobiltelefonod tud rólad – És te még csak nem is sejted

0 904

Az okostelefonoddal csinálod a fotókat, ezt használod GPS-ként utazások során, és minden közösségi oldaladra erről posztolsz? Ezek után nem is olyan meglepő, hogy a mobilod az alábbi 5 dolgot pontosan tudja rólad!

Minden egyes hely, ahol valaha megfordultál

Tudtad, hogy a telefonod mindig tudja, merre jársz? Mindegy, hogy iPhone vagy Android készülékről beszélünk, ha engedélyezed neki a helyadatokat, nem marad titok, hol jártál tegnap, egy hete vagy akár három éve. A térkép applikációba belépve szinte percre pontosan le tudod követni, merre voltál. Sőt, még azt is láthatod, hogy gyalog, biciklivel vagy busszal mentél-e. Ezt persze meg lehet előzni azzal, hogy nem engeded meg a mobilodnak azt, hogy a helyadatokhoz is hozzáférjen, de még így is le lehet követni, a készüléked alapján épp merre jársz.

Frizuraképek a legjobb frizurákért

Amit Sirinek mondasz, nem marad titok

Siri segítségével még csak pötyögnöd sem kell a képernyőn, hiszen bármit kérdezhetsz tőle, rögtön megkeresi a választ. De ne gondold, hogy minden, amit mondasz neki, a kettőtök titka marad! Az Apple folyamatosan gyűjti az adatokat (azaz felveszi a hangodat), hogy fejleszthessék a funkciót, és hogy Siri még jobban megértsen mindent, amit a használók mondanak. Hogy azért némi anonimitás mégis maradjon, nem az Apple fiókodhoz kapcsolják Sirit, hanem egy random generált ID-hez, ami a telefonodhoz tartozik. Elvileg így nem tudják pontosan beazonosítani, ki mit kérdezett tőle. De azt igen, hogy ugyanaz a felhasználó milyen témákban kér segítséget.

Elmented a jelszavaidat?

Te is lusta vagy beírni mindenhova a jelszót és felhasználónevet, ezért egész egyszerűen megengeded a készüléknek és a böngészőnek, hogy elmentsék azokat? Persze érthető, de ha jobban belegondolsz, ezzel megengeded a telefonodnak is azt, hogy tisztában legyen mindkettővel.

Frizuraképek a legjobb frizurákért

Ebből kifolyólag jobb, ha nyilvános wifi-t nem igazán használsz, hiszen ha azt valaki feltöri, máris hozzáfér a titkos adataidhoz!

Minden elküldött üzeneted

Mindegy, hogy kitörlöd-e őket vagy sem, a készüléked gond nélkül tudja rólad, hogy kinek és mit írtál. Pláne, ha Apple telefonról van szó, hiszen ez még akkor is egy ideig titkosított formában megőrzi a kimenő és bejövő üzeneteidet, ha azokat amúgy te letörölted. Ezt ők azzal indokolják, hogy így biztosan el tudod olvasni még időben, és garantáltan megkapod az üzenetet, de azt már nem árulták el, hogy ezt követően meddig őrzik meg őket. Lehet, hogy csak 5 percig, lehet, hogy évekig.

Amit megosztasz a Google-lel

Az Android készülékek Google appokkal működnek (Chrome, Play Áruház, Gmail, stb.), ezért muszáj belépned a fiókjaidba. Amint ez megtörténik, a telefonod már látni is fogja az összes Google fiókodat, és mindent, amit csinálsz bennük. Azaz még azt is, hogy milyen típusú hívásokat indítasz, hol vagy, mennyi ideig beszélsz, milyen oldalakat követsz gyakran, és még rengeteg más dolgot is, amire épp rákeresel.

Éppen ezért nagyon óvatosnak kell lenned abban, hogy milyen appokat töltesz le! Mindig járj utána, hogy a képszerkesztő vagy a zenehallgató applikáció mennyire megbízható. Előfordulhat, hogy a privát adataidat gyűjtse be egy jópofa programnak álcázva.

Forrás Bien

Szólj hozzá