fbpx

6 egyszerű tipp, hogy biztonságosabb legyen az online vásárlás

0 588

A héten írtunk már az online ruhavásárlás lehetőségeiről, amik kényelmesebbé tehetik életed. Sokan azonban azért ódzkodnak tőle, mert féltik adataik biztonságát, ideértve címüket vagy éppen a bankkártya adatokat. Bár a nagy cégek mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék a kockázatot, Te is tehetsz azért, hogy az online vásárlás biztonságosabb legyen. Nem is kell sok hozzá, erre a néhány apróságra figyelj oda!

Csak megbízható oldalról vásárolj

Amint elkezdesz nézelődni egy fast fashion bolt webshopjában, rád találnak a különféle külföldi oldalak hirdetései is. Akármilyen vonzó ajánlatnak is tűnik a 3 dolláros nyári ruha, inkább ne kockáztass. Csak biztos oldalakról vásárolj, olyan üzletekből, aminek utána tudsz nézni. Ha új webshopot fedezel fel, keress róla véleményeket és olvasd el az Általános Szerződési Feltételekben a rendelés és visszaküldés menetét.

Ne használj publikus Wifi hálózatot

Bár az online vásárlás lényege éppen abban rejlik, hogy otthonod kényelmében teheted, ahol nyilván saját privát Wifire kapcsolódsz, azért fontos azt is megemlítenünk, hogy kerüld a publikus hálózatokat. Ma már a legtöbb pláza legalább egyes kijelölt területein ingyen wifit kínál a vásárlóknak, azonban ezekre felcsatlakozva rögtön kiszolgáltatottá teszed magad az adattolvajoknak.

Használj megfelelő jelszót

Szomorú, de még az elmúlt évek legnépszerűbb jelszavai között is ott van a jelszó123. Egy ilyen gyenge jelszóval szinte egyenes utat engedsz adataidhoz. Ugyanez igaz arra a megoldásra is, ha kitalálsz egyetlen valóban erős jelszót és mindenhol azt használod. Lehet, hogy könnyebb megjegyezned így, de azt is beláthatod, hogy elég egyetlen jelszót feltörnie az adattolvajoknak és minden fiókodhoz rögtön hozzáférnek.

Keresd a kis lakatot

Ha a weboldal címe mellett látsz egy kis lakatot, illetve ha az url https-sel és nem http-vel kezdődik, az azt jelenti, hogy az adott oldal rendelkezik SSL tanúsítvánnyal. Ez teszi lehetővé, hogy biztonságos, titkosított csatorna jöhessen létre közted és a szerver között, tehát adatait védve lehessenek. A legtöbb böngésző jelzi neked, ha olyan oldalra tévedtél, ami nem rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, ne hagyd figyelmen kívül az értesítőt!

Ne mentsd el a bankkártya adataid

Több böngésző felajánlja neked, hogy elmenti a jelszavad, ha új fiókba jelentkezel be. Ugyanígy elmenthetnéd a bankkártyád adataid is fizetéskor, de miért is tennéd? Ne tedd kockára a biztonságod azért, hogy megspórolj másfél percet, amíg begépeled az adatokat a kártyáról.

Mindig kövesd a bankkártya egyenleged online vásárlás során

Online vásárláskor jóvá kell hagynod a fizetési folyamatot ahhoz, hogy a rendszer pénzt vonjon le a kártyádról. Ez természetesen a te biztonságod szolgálja, de azért rendszeresen ellenőrizd te is az egyenleged. Mobilapplikációval vagy e-bankon egyszerűen nyomon követheted, hogy hogy áll az egyenleged és ha bármilyen gyanús tételt látsz, máris intézkedhetsz.

 

Forrás: 50folott

Szólj hozzá