fbpx

9 elképesztő tény a terhességgel kapcsolatban

0 579

Több, mint 350.000 baba születik minden egyes nap. Ilyen számadat mellett az hinné az ember, hogy már nincs új a nap alatt a várandóssággal kapcsolatban, de ez nem így van. A terhesség alatt a női test sok-sok változáson megy keresztül, amelyek között igazán meglepőeket is találunk.

Lássunk most 9 érdekes, bár kevésbé ismert tényt a terhességgel kapcsolatban, amely bebizonyítja, hogy a női test igenis csodákra képes.

1. A leghosszabb ismert terhesség 1 év és 10 napig tartott

Egy 25 éves los-angelesi nő 375 nap után adott életet a gyermekének az átlagos 280 helyett.

2. A terhes nők és az újdonsült anyukák teje elindulhat, ha babasírást hallanak

Még akkor is, ha nem a sajátjukról van szó. Ennek oka a testben felszabaduló oxitocin hormon, amely a tejelválasztást serkenti. A leghatásosabb stimulus, ha a baba a mellbimbót szívja, ám egyéb kiváltó tényezőkről is szó lehet, mint például egy baba képe, vagy sírása.

3. A méh egy baracktól egészen egy görögdinnye méretéig képes tágulni

A terhesség alatt a méh exponenciálisan növekszik. Kezdve egy barack mértével, a második trimeszterre már akkora, mint egy papaya és a harmadikban már görögdinnye méretűvé növekszik.

4. A terhes nő lába egy méretet is növekedhet

Ennek oka a vízvisszatartás. A dagadás teljesen természetes dolog terhesség alatt, hiszen a szervezetben nagyjából 50%-kal több folyadék termelődik, hogy a baba növekedésének igényeit kielégítse.

5. A legtöbb nőnek a haj-és szőrnövekedése is fokozódik

A terhesség alatti hormonváltozások hatására a haj gyorsabban nőhet és kevésbé hullhat, ugyanakkor erősebb is lehet a szokásosnál. Erősebb szőrnövekedés jelenhet meg szokatlan testtájakon, mint a has, arc vagy a bimbó környéke.

6. Agyhalál után is világra lehet hozni egészséges babát

Habár (szerencsére) nagyon ritka esetről van szó, az agyhalott nők teste továbbra is képes életben tartani a magzatot és azt egészségesen világra hozni.

7. Akár egy 6,5 kg-os újszülöttet is világra lehet hozni császármetszés nélkül

Egy ausztrál édesanya szerette volna a lehető legtermészetesebb módon világra hozni 6,5 kg-os csemetéjét és sikerült is neki.

8. Terhesség alatt a vér gyorsabban alvad

Annak érdekében, hogy vajúdás és szülés alatt a kismama a lehető legkevesebb vért veszítse, a vér az átlagosnál gyorsabban alvad ilyenkor.

9. A gyermek lehet, hogy hasonló ételeket fog szeretni, mint te

Az ételek íze, amelyeket terhesség alatt fogyasztasz, átjutnak a magzatvízbe, ami a magzat testébe is bejut. Ez olyan hatással lehet a gyermekre, amely későbbi ízlését is befolyásolhatja.

Forrás: Tudasfaja

Szólj hozzá