fbpx

A szoptatás is segíthet leadni a szülés előtt felkúszott kilókat

0 514

Az Oxford Egyetem munkatársai egy több éven át tartó kutatás során bebizonyították, hogy a szoptatás a legjobb módja annak, hogy a szülés előtt felkúszott kilóktól megszabadulhassanak a kismamák és visszaálljon a normál testsúly.

Azzal minden felelősségteljesen gondolkodó kismama tisztában van, hogy legalább az első év során a csecsemők megfelelő tápanyagforrása elsősorban az anyatej. Sok kismama azonban már idejekorán elapasztja anyatejét, holott a szoptatás nem csak a babának, hanem a legfrissebb kutatások eredményei szerint a mamának is jót tesznek. Kirsty Bobrow, az Oxford Egyetem kutatója ugyanis bebizonyította, hogy mintegy fél éves szoptatási időszak egy százalékkal csökkenti az elhízás kockázatait és segít leadni a kismamák felesleges kilóit.

A kutatásban 740 ezer kismama adatait használták fel egy korábbi felmérést, a Millió Brit Nő Kutatást is alapul véve. A tanulmány közben a szakemberek felmérték a páciensek testsúlyát és gyermekvállalással kapcsolatos adataikat, mindemellett pedig szoptatással kapcsolatos kérdésekre is válaszolniuk kellett. A testtömegindexet figyelembe véve azt tapasztalták, hogy ez az érték a kihordott gyermekek számával egyenes arányban növekedett, így a gyermektelen nőké 25,6 volt, míg a többgyermekeseké már 27,2. A gyermekes anyáknak közel háromnegyedük átlagosan 8 hónapig szoptatta kisbabáit, amelynek hatásaként a kutatók azt a felfedezést tették, hogy a fél évnél hosszabb ideig tartó szoptatás átlagosan egy teljes százalékkal csökkentheti a testtömegindexet, ami átlagos testsúly esetén akár 3-5 kilogramm mínuszt is eredményezhet.

Forrás: Noihirek

Szólj hozzá