fbpx

Akár véglegesen is törölheti emlékeinket a kialvatlanság

0 513

Az Idegtudományi Társaság aktuális éves ülésén elhangzott bejelentések szerint akár örökre is törölheti emlékeinket a kialvatlanság, elegendő hozzá csak két órával kevesebbet aludnunk naponta.

Amint azt a tudomány már korábban bebizonyította, az alvás tulajdonképpen visszajátssza és szelektálja gondolatainkat, így a memória elraktározásának szempontjából rendkívül fontos, hogy mennyit alszunk. A tudósok szerint már két órával kevesebb alvás is rendkívül hátrányosan befolyásolja ezt a folyamatot, de a memóriavesztést olyan folyamatok is előidézhetik, mint például a felületes alvás vagy az éjszakai pihenés közben csak félig zárt szem.

A kutatás vezetője szerint a modern világban csak nagyon kevesen fordítanak elegendő időt az alvásra, gyakran inkább a kávéhoz vagy egyéb mesterséges ébren tartó szerekhez folyamodnak ahhoz, hogy tovább fennmaradhassanak, holott ahhoz, hogy az agy megfelelően működhessen, elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű alvás. A szakemberek állatkísérletekkel mutatták be az alvásmegvonás hatásait, amelynek során kiderült, hogy azok az állatok, amelyek a szokásosnál kevesebbet pihenhettek, lényegesen rosszabb teljesítményre voltak képesek a memóriatesztek során, mint kipihent fajtársaik. A megszokott alvásmennyiség húsz százalékkal történő csökkentése már komoly memóriazavarokat okozhat az emberi szervezetben.

Forrás: Noihirek

Szólj hozzá