fbpx

Annoni Zita: „Tudatosan próbálom jól érezni magam”

0 433

Divatos és egyre többet használt kifejezés a tudatos életmód, de vajon tudjuk-e, hogy ez pontosan mit jelent? A Société x Yoga Brunch Mindful Talkson Annoni Zita fotós, Munkácsi Brigi, a NemPazar alapítója és Verrasztó Evelyn Európa-bajnok úszó és olimpikon a moderátor Kolossváry Orsolyával arról beszélgettek, hogyan adaptálhatjuk a tudatosságot a mindennapjainkban, mely területeken tudjuk ezt kamatoztatni, és mennyire nehéz megvalósítani a rohanó világban.

„Én tudatosan próbálom jól érezni magam. Lehet, hogy erős szó, de „erőszakosan” teremtem meg magam körül a nyugalmat. Bárhová utazom, viszek magammal gyertyát, könyvet, az autóban motivációs zenét vagy szöveget hallgatok. Olaszt is a kocsiban tanulok” 

– árulta el Annoni Zita a Société beszélgetésén, majd reflektált a felgyorsult világra is.

Talán azért telik gyorsan az idő, mert nem vagyunk ott a jelenben, sokat nyomkodjuk a telefont. Fotósként nekem az a legnehezebb, hogy mindig kreatív tudjak maradni. Karácsony után másfél hónap kellett, hogy feltöltődjek, és jöjjenek az új ötletek. Le kellett tennem a gépet, és kicsit mással foglalkoznom.”

Verrasztó Evelyn megerősítette, hogy hatalmas stresszel jár versenysportolónak lenni. Elmesélte, ő akkor a legnyugodtabb, ha tud aludni ebéd után.

„Nagyon nehéz megtalálni a pontot, hogy mikor tudsz megállni. Mindent az olimpiákhoz igazítasz, így négyévente csak egyszer van nagyobb idő leállni. Utána viszont kemény az újrakezdés. Ha szóba jöhet rövidebb pihenés, akkor a Balaton, ami kikapcsol” 

– fejtette ki az Európa-bajnok úszó és olimpikon, majd hozzátette:

 „Ha már tudatosság, amire nagyon büszke vagyok, hogy soha nem lógtam el edzést.”

Míg sok embernek azt a legnehezebb megállnia, hogy ne töltsön naponta hosszú órákat az online térben, Munkácsi Brigi, a NemPazar alapítója pont a másik végletet erősíti.

„Ott vannak a gyerekek, ők az elsők, ha velük vagyok, nem figyelem a telefonom, vagy nem dolgozom a cikken, amit le kell adnom. Azt kell megtanulnom, hogy zsonglőrködjek az idővel” 

– tette hozzá a háromgyermekes anyuka.

„Próbálom tovább vinni azt az értékrendet, amit a szüleimtől kaptam. 16 éves koromig én is sportoltam, épp ezért szeretném, ha a mozgás a gyermekeim életének része legyen.”

Az este során a résztvevők kitértek a környezetvédelemi kérdésekre is. Búcsúzóul Munkácsi Brigi azt tanácsolta, hogy a tudatos környezetvédő attitűdöt kezdjük a műagyagzacskók elhagyásával, vásároljunk, vagy varrjunk évekig tartós vászontáskát, és úgy haladjunk fokozatosan a nagyobb lépések irányába.

Szólj hozzá