fbpx

Az elhízás megnöveli a pattanásos bőr lehetőségét

0 513

Egy friss amerikai kutatás bebizonyította, hogy a pattanásos arcbőr és a diéták nem hozhatók közvetlen összefüggésbe, hiszen míg tinédzserkorban a pattanások megjelenése hormonális változások eredménye, addig később a túlsúllyal hozhatók összefüggésbe.

A neves tengerentúli bőrgyógyászok által elkészített kutatásból kiderült, hogy bizonyos fajta diéták is szerepet játszhatnak abban, hogy egy adott embernél kialakul-e pattanás vagy sem. Bizonyos fogyókúrás módszerek esetén ugyanis előfordulhat úgynevezett inzulin rezisztencia, amelynek keretein belül megnövekedik az inzulin, valamint a vércukor szintje.

Ennek következtében a szervezet hirtelen nagy mennyiségben kezdi előállítani az androgént, valamint az inzulin növekedéséhez szükséges hormont. Ez az állapot azonban diéták esetében csak néhány embernél, elhízás esetén pedig szinte minden páciensnél kimutatható.

A fenti elváltozások ugyanis megnövelik a szervezetben az úgynevezett sebum termelődést, amely tulajdonképpen egy olyan anyag, amelynek nagy szerepe van a bőrön kialakuló pattanások kialakulásában. A kutatók egyébiránt azt is bebizonyították, hogy a tejtermékek fogyasztása és a pattanásos arcbőr között is van összefüggés, ám egyelőre még nem tudtak tudományos magyarázattal szolgálni azzal kapcsolatban, hogy pontosan mi.

A múltban bizonyított hipotézisen alapuló tanulmány eleddig még nem látott napvilágot a pattanásos arcbőr és az elhízás közötti párhuzam bizonyítására, de a jövőben várhatóan további kutatások fognak megindulni a témában.

Forrás: Noihirek

Szólj hozzá