fbpx

Az orrunk elárulja, ha hazudunk

0 537

Egy spanyol egyetem munkatársai bebizonyították, hogy testi jelei is lehetnek annak, ha hazudunk, habár nem nő meg az orrunk és nem is öregszünk meg hamarabb, de állítólagosan felmelegedhet az orr, ha füllentünk néhányat.

A spanyol kutatók – az indítékok nem ismertek – termográf kamerák segítségével kívánták megvizsgálni a mentális állapot, valamint a testhőmérséklet közötti összefüggéseket, az eredmények pedig még őket is alaposan meglepték. Elmondásuk szerint ugyanis aktuális mentális állapotunk alaposan befolyásolhatja testünk hőmérsékletét, így amennyiben például igencsak koncentrálunk egy adott feladat miatt, úgy arcunk hőmérséklete lecsökken, szorongást követően azonban felmelegszik.

A kutatók megvizsgálták azt az állapotot is, amikor a kérdéses alany hamis érzelmeket mutat, egyszóval hazudik. Ebben az esetben ismét testhőmérsékleti változásokkal találkozhatunk, azonban nem az arc, hanem az orr, valamint az orr körüli területek melegedhetnek fel, illetve aktiválódik az agy egy olyan területe, ami a jutalmazás folyamatával is összefüggésbe hozható. Hogy az orr felmelegedése biológiailag mivel magyarázható, azt egyelőre még nem tudták megmagyarázni a kutatók, de folyamatosan a magyarázat megtalálására törekednek.

Forrás: Noihirek

Szólj hozzá