fbpx

Egészséges kaja alapanyagok mindennapra

0 693

Az utóbbi hetekben a korábbinál jóval körülményesebbnek bizonyultak a bevásárlások, mintha mindenki a világvégére készült volna. Emiatt könnyen belefuthattunk készlethiányba, nem mindig az került a kosarunkba, amit szerettünk volna – így pedig nem is olyan meglepő, ha időnként csak a kamra üres polcai néznek vissza ránk.

A legfontosabbak

Romlandó ételekből nem nagyon éri meg betárazni, ezért érdemes körülnézni a fagyasztott élelmiszerek között is. Lehetőleg kerüld a fogyasztásra készen árult fogásokat, hiszen ezekben általában elég sok só, zsír és tartósítószer található, magas a hozzáadott cukor- és a kalóriatartalmuk is. Ehelyett törekedjünk a változatosságra, vásároljunk minél többféle alapanyagot, így egészséges ételeket készíthetünk – javasolja Emily Gelsomin, a Harvard dietetikusa.

1 Zöldség

Ha megspórolnánk magunknak a piacra járást, nyugodtan nézzünk szét a fagyasztott zöldségek között. Itt is rengeteg étel közül választhatunk: brokkoli, spenót, zöldbab, kukorica, karfiol – bármi jöhet

Az eddig kidobott zöldségrészekből szinte végtelen utánpótláshoz juthatsz.

Rengeteg olyan gyümölcs van, amit fagyasztott formában is megvásárolhatunk, de kiolvadás után is megőrzi eredeti textúráját. Keressünk bogyós gyümölcsöket, cseresznyét, epret a fagyasztó polcain. A szárított gyümölcsök, például a sárgabarack, áfonya, füge, mazsola és szilva jó választás lehet, ha nassolni támad kedvünk.

3 Hüvelyesek

A bab és a lencse fontos fehérje-, rost- és szénhidrátforrás, emellett számos étel alapanyagaként szolgálnak. Legalább pár konzerv bab, lencse és borsó legyen otthon mindig, hogy olyankor is tudjunk mihez nyúlni, amikor üres a hűtő.

4 Hús

Oké, pár szelet csirkemell szinte mindenkinek lapul a fagyasztójában, de nem ez a legjobb módja a hús tartós tárolásának. Ehelyett érdemes szétnézni a tonhalkonzervek és lazacok között, biztosan te is találsz a kedvedre valót.

5 Gabona

Gelsomin azt javasolja, hogy amennyire csak lehet, igyekezzünk teljes kiőrlésű gabonát fogyasztani. Erre kiváló alternatívákat biztosít például a zabliszt, a különböző teljes kiőrlésű kekszek, kenyerek, száraztészták, a barna rizs vagy a quinoa.

6 Olajos magvak

Kiváló fehérje- és rostforrásként szolgálnak, de nasinak sem utolsók. Éppen ezért érdemes betárazni egy-két zacskó mogyorót, tökmagot, napraforgómagot vagy mandulát.

Heti két marék dió az egészségesebb időskor titka?

7 Tej

A tehéntej olcsó fehérjeforrás. Nyugodtan vegyünk egyszerre egy kartonnyit, ha viszont a növényi tej mellett tesszük le a voksunkat, figyeljünk arra, hogy ne tartalmazzon hozzáadott cukrot. És bár a növényi alternatívák kevesebb fehérjét tartalmaznak, mint a tehéntej, általában más tápanyagokkal, például kalciummal dúsítottak.

8 Telítetlen zsírok

Dobjuk fel olívabogyóval a salátánkat, sütéshez-főzéshez használjunk olíva- vagy repceolajat, így jóval többet teszünk az egészségünk megőrzéséért, mint a hagyományos alapanyagok fogyasztásával.

9 Leves

Csak egyszer kell nekiveselkedni, és ha elegendő alaplevet készítesz, hónapokig lesz mihez nyúlni a fagyasztóban. Így szinte bármiből pillanatok alatt finom levest vagy pörköltet készíthetsz.

10 Fűszerek

Ami mindig legyen otthon: citromlé, rozmaring, fokhagyma, oregánó, csili, kömény, fahéj, de gyorsan kitapasztalhatod te is, hogy mi az, amit a leggyakrabban használsz.

Párosítás

Egy jól felszerelt élelmiszerkészlet lehetővé teszi, hogy a menü sokszínű és egészséges maradjon. De mit mivel érdemes fogyasztani?

Reggelire bármikor jöhet egy turmix gyümölcsből és tejből, magvakkal vagy akár zabbal. Ebédre jól variálhatók a különböző szendvicsek, hüvelyesek, csirkesaláta vagy tonhal, de a fagyasztott alapléből egy levest is könnyedén összedobhatunk. Emlékszel még a kamrában árválkodó tésztára és babra? Egy kis spenóttal és paradicsommal kombinálva szuper vacsora válik belőle.

Forrás divany.hu

Szólj hozzá