fbpx

Elsorvadnak a fenékizmok az ülőmunkától

0 393

Egy friss tudományos kutatás bebizonyította, hogy rendkívüli mértékben károsodnak az ülőmunkát végző emberek fenékizmai, amelyek a mozgáshiányos állapotnak és az állandó nyomásnak köszönhetően szinte teljes egészében elsorvadhatnak, ez pedig vastag zsírréteg, avagy a nagyobb fenék kialakulásához vezethet.

A kutatást egy speciális orvosi csoport végezte, akik elmondták, hogy az ülőmunkával, vagy a napi szinten sokórányi üléssel olyannyira megfeszülnek a csípőizmok, hogy a kis-, a nagy- és középső farizom ennek hatására szinte teljesen elsorvad, így nem csak nagy zsírréteg alakul ki ezen a testtájékon, hanem még a mozgáskoordináció is nehézkessé válik. Ezek az izmok ugyanis nem csak fenekünk alakjáért felelősek, hanem a medence, a lábak és a derék mozgatásához is nélkülözhetetlennek tekinthetők.

Az orvosok felhívták a figyelmet arra, hogy a fenékizmok gyengülése a hasizom gyengeségével egyetemben hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a törzs keresztirányú instabilitást mutasson, ami erős derékba, térdbe vagy bokába nyilalló fájdalmakkal jár együtt.

A fenéken felgyülemlő plusz kilók főleg a nőket veszélyeztetik jobban, hiszen genetikailag ők azok, akik inkább a fenekükre híznak, a férfiak ugyanis inkább a has tájékán gyarapodnak. Hogy mindezt elkerüljük, nem csak a mozgásra, hanem a megfelelő étkezésre, és a cukrok, valamint a zsírok mérsékelt bevitelére is oda kell figyelnünk.

Forrás: Noihirek

Szólj hozzá