fbpx

Emlékszel még ezekre a mesékre?

0 527

Nem tudom, te hogy vagy vele, de mi felnőttként is imádunk meséket nézni. És most, hogy egyre több régi mese kerül elő, és készül belőle film (Dumbó, Aladdin, Oroszlánkirály, stb.) egyre többet jut eszünkbe az a számtalan régi mese, amit annyira imádtunk régen. Csemegézzünk egy kicsit! – Persze lesz benne jónéhány magyar is 🙂

 

1, Hupikék törpikék

Emlékszel még Törpapa, és a többi törp kalandjaira? Mókás nevekkel, és mókás személyiséggel ruházta fel őket a Warner Bros., így például a mese része Törpilla, Okoska, Ügyifogyi, Törperős vagy Dulifuli. De ahogy a főcím is mondja, a törpök élete nem csak játék és mese: a  csúf kopasz Hókuszpók és ütődött macskája, Sziamiaú mindent megtesz, hogy elfogja a törpöket. Persze nem kell félnünk, hisz tudjuk, hogy Hókuszpók mindig melléfog.

 

2,Micimackó

A Százholdas pagony imádnivaló állatkáinak kalandjait bemutató könyv 1926-ban került kiadásra, a rajzfilm pedig jóval később, 1977-ben. A Micimackó, Malacka (akinek a neme a mai napig nem tisztázott), Füles, Zsebibaba, és Kanga kalandjait bemutató rajzfilm egyébként azóta is számos feldolgozást kapott, és számos folytatást is. A legfrisebb az Ewan McGregor főszereplésével jegyzett 2018-as film, a Barátom, Róbert Gida.

 

3, Vuk

A Fekete István azonos című könyvéből készült film 1981-ben látott napvilágot. Készült egyébként egy animációs feldolgozás 2008-ban, de az annyira bűnrossz lett, hogy említeni sem igazán érdemes.

A történet egy rókacsalád életéről szól, amelyek között a legkisebb, és legéletrevalóbb a kis Vuk, akinek neve egyébként annyit tesz: Vadászom, Utamból Kotródj!

Vuk egyik éjjel csavarogni indul, amíg családja békésen pihen az ódúban. Mire visszaér, már nem találja ott szüleit és testvéreit; a Simabőrű ember elpusztította az egész családját. Vukot ezután nagybátyja, Karak veszi magához, aki megtanítja a rókalét minden csínjára-bínjára. És persze Vuk nem felejti el, mit tett vele a Simabőrű….

 

4, Kérem a következőt! (Dr. Bubó) 

A “Kérem a következőt” magyar rajzfilmsorozat, amelyet a legtöbben csak Dr. Bubóként emlegetnek, noha ez egyébként nem a sorozat címe, csak a főszereplő neve volt. Dr. Bubó az erdő orvosa, aki az erdő állatainak ügyes bajos betegségeit kezeli ki, többnyire nem sok sikerrel. A sorozat egyébként 3 évadot, és mindössze 13 részt élt meg. Bár a gyerekek körében is népszerű, talán inkább a felnőttek azok, akik valóban értik ezt a sorozatot, hiszen sok társadalmi problémának állít gúnyos tükröt a sorozat. A betegek tulajdonképpen mindig egy – egy negatív emberi jellemvonás karikatúrái.

 

5, Kukori és Kotkoda

Kukori és Kotkoda boldog házasságban élnek, azonban Kukori lustasága gyakran bosszantja Kotkodát, és okoz bonyodalmakat. Kukori ugyanis csak vonakodva végzi el a házimunkát; hiába kéri Kotkoda hogy kapirgálja ki a gyomot a kukorica közül, vagy éppen porolja ki a szőnyeget, Kukori folyamatosan azon töri a fejét, hogyan kerülhetné el a munkát. Ebben jó barátja, Kopasznyakú is segítségére van, aki rendszerint segít Kukorinak kibújni a munka alól. A két jóbarát azonban mindig pórul jár, és Kotkoda végül megleckézteti a lusta Kukorit…

 

6, Balto

A Balto egy igaz történet alapján készült, 1995-ben bemutatott egész estés rajzfilm.  Az alkotás az 1925-ös Szérumfutás eseményeit dolgozza fel, amikor is a Nome városában kitörő halálos diftériajárvány oltóanyaga sajnos nem állt rendelkezésre helyben, kizárólag a több, mint 1000 km-re lévő Nemana városában. A tél közepén az oltóanyag szállításának egyetlen lehetséges módja a kutyaszán volt. Több, mint 20 hajtó, és 150 kutya vett részt a sikeres expedícióban. Balto is egy létező kutya volt egyébként, szobra mai napig megtalálható a Central Parkban.

 

A mesében Balto egy félig husky, félig farkas kutya, ezért sem a többi kutya, sem a farkasok nem fogadják be.

A városban kitör a fent említett diftériajárvány, és Balto a szánhúzók élére állva hősiesen vezeti az akciót.

 

7, Frakk, a macskák réme

A papírkivágásos sorozat 1971 és 1985 között készült a Pannónia filmstúdió gondozásában.

A sorozat főszereplője Károly bácsi vizslája Frakk, és Irma néni két macskája, Lukrécia és Szerénke. A történet tulajdonképpen a kutya-macska barátságról szól. Károly bácsi megelégeli Irma néni két macskáját, és beszerez egy magyar vizslát. Ekkor kezdődik a bonyodalom.

 

8, Mézga család

A Mézga-család az egyik legnépszerűbb magyar rajzfilmsorozat volt, számos más országba, többek között Kubába is eljutott.

Az alig cseperedő, 12–13 éves Aladár zseniális képességekkel van megáldva: olyan készülékeket bütyköl, amelyekkel akár űrutazásokra viheti a pereputtyát, máskor 30. századi leszármazottjával (köb-ükunokájával, MZ/X-szel, avagy „Öcsivel”) lép kapcsolatba, és különféle modern holmikat kér tőle. Családtagjai azonban csak a legritkább esetben tudnak jól bánni az új eszközökkel és lehetőségekkel, s aztán ismét rajta a sor, hogy kihúzza őket a csávából.

 

9, Süsü a sárkány

A Süsü a sárkény egy 1971-ben indult magyar bábfilm-sorozat.  A történet szerint Süsü, az egyfejű sárkány meggyógyítja az ellenségét, ezért háromfejű apja kitagadja, testvérei kigúnyolják. Süsü találkozik a Jó Királyfival, aki némi csellel bejuttatja őt a palotába. Itt Süsü lesz a palota Fő-Fő és Udvari Mindenes Sárkánya, felfűti a palotát, követ fejt, vadkörtét gyűjt. Megküzd a gonosz Torzonborzzal, és persze hamarosan megismer egy csinos sárkánylányt is.

 

10, Kétbalkezesek

A sorozat két szomszéd kalandjait mutatja be, akik a helyett, hogy hozzáértőre bíznák a ház körüli teendőket, ő maguk kísérlik meg elvégezni azokat, minden esetben tragikus- és megmosolyogtató – végeredménnyel. Tapétáznak, burkolnak, festenek, szerelnek, fúrnak, faragnak, de persze mindig nagyobb kárt okoznak, mint hasznot.

Szólj hozzá