fbpx

Higiénia és utazás

0 664

Fertőtlenítő gélek, kendők, spray-k, azaz mit vigyünk magunkkal, ha útra kelünk?

Ha túrázni, vagy akár csak várost nézni indulunk, gyakran előfordulhat, hogy nem találunk sehol kézmosót, pedig nagy szükségünk lenne rá. Ilyen esetben lehetnek tökéletesek a különböző kézfertőtlenítők, amit akár a strandra is magunkkal vihetünk.

Egy fagyi a városban, vattacukor a strandon, hamburger egy kis utcában – mosdó pedig sehol, ahol el lehetne tüntetni a kezünkre ragadt maradékokat. Ilyen esetben tehetnek jó szolgálatot a “mobil kézfertőtlenítők”, vagyis azok a szerek, amelyekkel anélkül moshatunk kezet, hogy ahhoz vizet használnánk. Érdemes antibakteriális, vagyis olyan szereket használni, melyekkel nem csak a koszt, hanem a hozzájuk tapadt baktériumok jó részét is eltávolíthatjuk. Ezek patikákban, de akár egy egyszerű drogériában is beszerezhetjük. De melyiket válasszuk?

Gélek

A kézfertőtlenítő gélek víz és szappan nélkül bárhol biztosítják a tiszta kéz érzését. Léteznek illatosított, s illatmentes, bőrbarát verziók is, általában 100 milliliteres, vagy kisebb kiszerelésben. Igen kiadósak: egy “kézmosáshoz” elegendő egy borsónyi mennyiség, ami a kézen legalább egy percig elkenve száradás után általában semmilyen nyomot, kellemetlen érzést nem hagy. Alkoholtartalmuknak köszönhetően azonban irritálhatják a bőrt. Az alkoholtartalom miatt baktérium-, gomba- és vírusőlőek is (baktericid, fungicid, virucid). Arcmosásra, az arc felfrissítésére nem ajánlottak!

Kendők

Nedves kézfertőtlenítő kendőkből igen széles a választék: kapható alkoholos és alkoholmentes, illatosított, krémmel dúsított verzió is. Mint a gélek esetében, az alkoholos kendők szintén irritálhatják, kiszáríthatják a bőrt, vírusölő hatásuk miatt viszont érdemes ilyet választani. A gélekkel szemben előnyük, hogy akár a tarkónkat, homlokunkat is kényelmesen megtörölhetjük velünk, a szembe való kerülést azonban szintén kerülni kell. Léteznek egyesével csomagol változatok is, ezekből elég annyit bedobni a táskába, amennyire várhatóan szükségünk lesz.

Spray-k

A higiéniai kézfertőtlenítő spray-k szintén víz, szappan és törölköző nélkül használhatóak. Általában 1-3 pumpálásnyi mennyiség elég a kéz fertőtlenítésére, melyet szétkenve filmréteget alkotnak bőrön. Az arc felfrissítésére szintén nem alkalmasak. Spray-kből található olyan is, amely A-típusú és H1N1 influenza vírusa, MRSA, HIV, hepatitis, streptococcus, enterococus és szalomnella baktérium ellen is hatásos.

Intim higiénia

Amennyiben nem csak a kezünk, hanem az intim testrészek higiéniájára is szeretnénk odafigyelni, érdemes a kézitáskába ilyen termékeket is bedobni. Fontos azonban, hogy az intim részeken, s a borotvált hónaljban semmiképp ne használjunk alkoholos terméket, mert az irritálhatja ezeket az érzékeny területeket. A női törlőkendők a kézen használva ragacsos maradékot hagyhatnak a bennük lévő krém- és hidratálóanyag tartalom miatt.

Forrás: Benu

Szólj hozzá