fbpx

Hogyan kell ruhát turkálni

0 820

Virágkorukat élik a turkálók. Míg régen cikinek számított second-handokba menni és mások levetett gönceit hordani, addig ma a ruhavásárlás helyszínei közül az egyik legnépszerűbbeknek a használtruha-kereskedések számítanak. Sokan kalandnak fogják fel a turkálást, ugyanis véget nem érőnek tűnő ruhasorokba kell beásniuk magukat, és megtalálni a számukra legjobb darabokat. Igazi kincsvadászat. A fáradozás viszont meghozza gyümölcsét: olcsó, trendi, egyedi, márkás ruhaneműk boldog tulajdonosai lehetnek a lelkes vásárlók. A turkálók képe sokáig összefonódott a szakadt, elnyűtt, agyon hordott ruhák rendezetlen halmaival. Ma a legtöbb second-handban azonban kimosott, vállfára akasztott minőségi ruhákat találunk, jobb esetben szétválogatva a női-, a férfi- és a gyermekruhák. Az igényesebb üzletek arra is ügyelnek, hogy típusuk és színük szerint is rendezve legyenek a különböző ruhadarabok. Turizásra fel!

Lépések

  • Milyen turkálóba menjünk? Biztos vannak olyanok, akik azt tartják a turkálás valódi élményének, hogy hatalmas ruhakupacokból túrhatnak elő egy-egy bájos vagy éppen régóta keresett darabot. Nekik érdemes a kilós boltokat felkeresni, itt arányaiban olcsóbban is vásárolhatnak. Akik átláthatóságra vágynak, azok válasszák azokat a second-handokat, amelyekben állványokon, vállfára akasztva sorakoznak a ruhák.
  • Mikor érdemes menni? A legtöbb üzlet minden hónap elején vagy hetente cserél részben vagy teljesen árukészletet. A turkálókban is a szezonnak megfelelő kínálatot találjuk, tehát ha egy-egy évszakra megfelelő öltözettel, nagykabáttal vagy éppen lenge szoknyával szeretnénk felkészülni, akkor érdemes keresgélnünk a second-handokban. A pénztárcánkhoz is igazíthatjuk a ruhaturkálást, mert vannak olyan kereskedések, amelyek a hónap végén vagy szezonváltások alkalmával akciós áron kínálják termékeiket. Ennek viszont az a hátránya, hogy már szűkösebb, kevésbé változatos készletből válogathatunk.
  • Hogyan válogassunk? Spontán módon is betérhetünk egy turkálóba, és a „szerelem első látásra” érzés alapján válogathatunk magunknak ruhákat. Célirányosan is keresgélhetünk, de ne csalódjunk nagyon, ha nem találjuk a hőn áhított csipkés felsőt vagy a gyapjúpulóvert. Ehhez egy kis szerencsére is szükségünk van, de sosem lehet tudni, hogy mit rejtegetnek a ruhakupacok. Gyűjtsük be az elsőre szimpatikus ruhákat, mert lehet, hogy a következő körben már más kosarában fognak visszaköszönni ránk. Érdemes tehát egyszerre egy nagyobb ruhaköteget felhalmozni, majd ezt átválogatni aszerint, hogy melyek azok a darabok, amelyeket még egyszer alaposabban is szemügyre veszünk, esetleg fel is próbálnánk. És ne felejtsük el azt sem, hogy többnyire minden típusból csak egy van, azaz itt nem kérhetünk az eladótól másik színben vagy méretben. Hiába tetszik például egy nadrág fazonja, ha az szűk vagy bő ránk. Akkor sajnos arról a darabról le kell mondanunk. Viszonylag korlátozottak tehát a válogatási lehetőségeink, de ezzel lehet, hogy magunkat és pénztárcánkat kímélhetjük meg.
  • Hogyan döntsünk? Gyűjtsünk össze 8-10 ruhát, próbáljuk fel őket sorban, vegyük szemügyre magunkat bennük a tükör előtt, és döntsük el, hogy valóban jól állnak-e? Ha úgy gondoljuk, hogy igen, akkor érdemes még azt megfontolni, hogy biztosan szükségünk van-e rájuk, tudjuk-e más ruháinkkal kombinálni őket, és nem csak egy sokadik pólóról vagy blézerről van-e szó?
  • Van lehetőségünk próbára? Vannak próbafülkék a turkálókban is, amelyek előtt legtöbbször hosszú sorok kígyóznak, de szánjunk időt a ruhapróbákra, mert ami elsőre jónak tűnt, az nem biztos, hogy rajtunk, a tükör előtt állva is annak fog. A próba során vásárlótársaink véleményét is nyugodtan kikérhetjük.
  • Szükséges kimosni a turkálóban vásárolt ruhákat? A turkálók többségében ügyelnek arra, hogy csak tisztított ruhákat értékesítsenek, de úgy ahogyan a rendes ruházati üzletben vett ruhákat, úgy a second-handokban vásárolt ruhákat is ajánlott otthon kimosni. Sok-sok kéz érinti őket, mire a mi szekrényünkbe kerülnének, bármilyen típusú ruhakereskedésről is legyen szó.
  • Van lehetőség a ruhák visszacserélésére? Ez az üzletek egyéni szabályzatától függ, érdemes erről előzetesen tájékozódni.

Forrás: Hogyankell

Szólj hozzá