fbpx

Hogyan kell sminkelni

0 696

A sminkelés az az apró trükk, mellyel bárki élhet, ha egy picit üdébbnek, kipihentebbnek vagy csak egyszerűen szebbnek szeretne tűnni. A jó smink három fő ismérve, hogy illik a viselője személyiségéhez és külső jegyeihez, se nem túlzó, se nem túl visszafogott, és nem utolsósorban az, hogy helyes sorrendben alkalmazták a különböző lépéseket.

Lépések

1. A sminkelést mindig az arcbőr tisztításával kezdjük! Legalább kétszer-háromszor töröljük át arcunkat egy arctonikkal átitatott vattakoronggal, hogy megtisztítsuk bőrünket a felesleges szennyeződésektől, és ne tömítsük el azokkal pórusainkat!

2. Jöhet az alapozás, melynek célja az apróbb arcbőrön lévő egyenetlenségek elfedése, továbbá a bőr hidratálása és védelme. Fontos, hogy mindig a bőrszínünkhöz megfelelő alapozót válasszunk, mert nincs annál kiábrándítóbb, mint mikor az arcbőr színe jelentősen eltér a nyak színétől. Próbálgathatjuk nyugodtan a boltban lévő tesztereket, de ne a kézfejünkön, hanem a nyakunkon, mert a két tónus jelentősen eltérhet egymástól! A folyékony alapozót ecsettel vigyük fel, a stiftes és a kompakt alapozót pedig nedves szivaccsal oszlassuk el bőrünkön!

3. Ezt követően használjunk púdert a mattosításhoz, hogy megelőzzük a napközbeni csillogást. A púder segítségével a felvitt smink tovább megőrzi frissességét. Használjunk inkább porpúdert, mert annak szemcséi könnyebben eloszlathatók, és tovább fennmaradnak, mint a mostanában kedvelt kompakt púderek, melyek a szemcsék összetömörítésével készülnek. A púdert mindig ecsettel vigyük fel, de ügyeljünk rá, hogy mindig poroljuk le a kézfejünkre a felesleget, és egyszerre csak keveset kenjünk fel az arcunkra, mivel a túl sok, összecsomósodó púder csak kiemeli a ráncokat és kitágult ereket.

4. Következő lépés a szemek kiemelése szemceruza vagy szemhéjtus segítségével.

  • Laza nappali sminkhez általában az alsó szemvonal szemceruzával történő kiemelése ajánlott. Figyeljünk oda, hogy a szem- és hajszínünkhöz megfelelő, inkább világosabb színt válasszunk, és a belső résztől kezdődően egy határozott vonallal húzzuk ki szemeinket! Ügyeljünk, hogy minél közelebb essen a vonal a szempillatövekhez!
  • A szemünk felső részének kiemelése történhet szemceruzával vagy szemhéjtussal. A szemceruza leginkább a füstös, kevésbé határozott vonalú kiemeléshez ajánlott. Húzzunk egy vastagabb csíkot a felső szemhéjra, a szempillák tövéhez, majd egy száraz fültisztító pálcikával satírozzuk el a vonal felső kontúrjait! Ha szemhéjtussal dolgozunk, ügyeljünk rá, hogy soha ne legyen egyszerre túl sok festék az ecsetünkön, mert az jelentősen megnehezítheti a dolgunkat! A szem belső részétől kezdve, a szem vonalát követve, egy határozott mozdulattal húzzuk meg a szemünket kiemelő vonalat. Ügyeljünk rá, hogy a vonal felső része egyenletes legyen, az általunk húzott csík végét pedig mindig inkább felfelé vigyük, mert a szemvonalat követő, lefelé hajló vonalak öregebbé, fáradtabbá és szomorkásabbá teszik az arcot!

5. Ezután következhet a szemhéjpúder használata. A szemhéjpúdert mindig applikátorral visszük fel, azonban annak eloszlatását és árnyékolását már ecsettel végezzük. A legtöbb szemtípushoz – kivéve a távol ülő szemekhez – az áll jól, ha a belső szemgödörben halványabb színeket használunk, és kifelé folyamatos árnyékolással sötétítjük a sminket. A szemhéjpúder arányos felvitelét mindig a szemöldökcsonthoz viszonyítva kell meghatároznunk, azon túl soha ne vigyünk fel festéket! A szemfesték színének helyes kiválasztása az öltözékünktől, de leginkább a szemszínünktől függ. A kék szeműeknek jól áll a lila, a türkiz és a földszínek, de a kék szemfesték hideggé teszi tekintetüket. A szürke szeműek bátran nyúljanak a lila, a kék és a zöld színekhez, míg a barnás árnyalattal rendelkezők a barack, az arany és földszínekben bízhatnak meg igazán.

6. Következő lépés a szempillaspirál, melynek lényege, hogy soha ne vigyünk fel belőle egyszerre túl sokat, és mindig a szempilla tövétől kezdve használjuk őket. A tökéletes hatás elérése érdekében akár többször is átmehetünk a szempillákon, ám közte várjunk pár másodpercet, míg megszárad az előző réteg, és már jó előre készítsük elő a szempillafésűt, mellyel szétválaszthatjuk az esetlegesen összeragadt pillákat!

7. Az egyik legvégső pont a pirosító. Itt is ügyeljünk a bőrszínünkhöz illő szín kiválasztására, mert nagyon illúzióromboló lehet egy rosszul eltalált pirosító. Ezt is ecsettel ajánlott felvinni és eloszlatni az arccsontól kiinduló, kifelé és lefelé irányuló körkörös mozdulatokkal. Figyeljünk oda a kontúrvonalak elhomályosítására, mert nincs is rosszabb, mint egy jól körülhatárolható piros folt az arcon!

8. Az ajakrúzs vagy szájfény felviteléhez is legjobb, ha ecsetet használunk, mert ezzel megakadályozhatjuk, hogy egyenetlenül tapadjon meg ajkunkon a festék, mely száradás után darabos hatást kelt majd. Előnyös a rúzs használata előtt egy, a szánk színével szinte teljesen egyező színű szájkontúr ceruzával körberajzolni a kifestendő területet, fokozva ezzel sminkünk precizitását és pontosságát.

Forrás: Hogyankell

Szólj hozzá