fbpx

Idő előtti menopauzát okozhat a túlzott sminkhasználat

0 571

A Washington Egyetem munkatársainak sikerült bebizonyítaniuk, hogy a túlzott sminkelés idő előtti menopauzás tüneteket idézhet elő a nőknél, de nem pszichológiai okokból, hanem a szépségipari termékekben megtalálható kémiai anyagok miatt.

A kutatások alátámasztották, hogy a szépségápolási termékeket nagy mennyiségben használó nők átlagosan 2-2,5 évvel előbb lépnek a változókorba, mint azok, akik egyáltalán nem, vagy csak alkalomadtán használnak sminket. A műanyagok mellett ugyanis a kozmetikai cikkekben – sőt, a háztartási szerekben is – megtalálhatók azok a rendkívül veszélyes vegyületek, amelyek nem csak elősegíthetik a rák kialakulását, hanem a cukorbetegség és az elhízás mellett egy sokkal súlyosabb problémát, a férfi agy elnőiesedését.

Az egyetem munkatársai közel 6000 nőn végezték el kísérleteiket, és a több évig tartó kutatásból kiderült, hogy azoknál a hölgyeknél, akiknél ezt a vegyületet megtalálták a vérben vagy a vizeletben, akár három évvel előbb megjelenhettek az első menopauzás tünetek. A kutatók azt sem tartják kizártnak, hogy nagyon szélsőséges esetekben akár 15 évvel előbb is megjelenhetnek az első menopauzás tünetek a káros vegyületek miatt, ami nem csak önmagában veszélyes, hanem azért is, mert hozzásegíthet a stroke és a szívbetegségek kialakulásához, de a csontok állapotára is hatással vannak.

Forrás: Noihirek

Szólj hozzá