fbpx

Így teljen hasznosan a gyermeked nyara – úgy,hogy közben a játékról se feledkezz meg

0 545

A nyár a gyerekek számára – jogosan – a pihenésről, szórakozásról, játékról szól. Ezzel nincs is semmi probléma, hiszen nem szólhat csak tanulásról az élet. Az viszont mindenképpen kerülendő, hogy korunk legnagyobb betegsége a te gyermeked nyarán is kiüssön: hogy egész nyáron a számítógépét, telefonját nyomkodja.

A nyár az élményszerzésről kell, hogy szóljon, és lássuk be, az Instát pörgetve nem ér minket túl sok érdekes inger. Íme tehát néhány tipp, hogy ez ne történhessen meg:

1, Irány a strand !

Nem tudom, te, hogy vagy vele, de ha visszagondolok a gyerekkoromra, akkor a családdal, barátokkal való strandolás határozottan az egyik legszebb élmények közé tartozott. A vízben bohóckodni, matracról ugrálni, egymást fröcskölni, labdát dobálni, majd a parton enni egy jó nagy hekket. Ismerős? Hidd el, a gyermeked is szeretné ezt megtapasztalni.

 

2, Olvasson! 

A mai gyerekek szabályos büntetésként élik meg, ha olvasniuk kell, pedig az izgalmas, szórakoztató könyvek tárháza szó szerint végtelen. Nem az a cél, hogy büntetésként élje meg a nyarat, de ha mondjuk az egész nyár alatt két könyvet elolvastatsz vele, máris megszeretteted vele az olvasást. Ne az agyonrágott, abszolút nem gyerekeknek való kötelező olvasmányokban gondolkodj! Emlékezz, hogy anno is gyerekek ezreivel szerettette meg az olvasást például a Harry Potter.

 

3, Menjen táborba!

Szerintem sokan elmondhatjuk, hogy a nyári táborok gyermekkorunk legszebb emlékei voltak. Ami itt fontos, hogy ne erőltess rá olyan témát, ami nagyon nagyon messze áll tőle. Ha például alapból kiveri a víz a testnevelésből, és gyengén is teljesít, ne küld sporttáborba, mert utálni fogja, és megalázva fogja érezni magát. Szerencsére számtalan tábor közül választhatsz.

 

4. Engedd el szórakozni! 

Persze a szórakozás életkortól függően mást és mást jelent. Kisebb gyerkőc esetében beszélhetünk játszótéri összeröffenésekről, ottalvós bulikról, zsúrokról, míg nagyobb csemetéd esetében bizony meg kell barátkoznod a randik, kocsmázás, diszkó gondolatával is. A nyár a szórakozásról szól, engedd hát, hogy a saját érdeklődéséhez mérten szórakozzon.

 

5, Na, egy icipicit lehet azért tanulni is. 

Ha ügyes vagy, be tudod egy picit csempészni a tanulást a henyéléssel töltött nyárba is. Egyrészt a nyár végén esetleg megbeszélhetitek, hogy az utolsó héten kicsit tanultok együtt – 3 hónap alatt rengeteget felejt az ember. Ezentúl például a tábor, táborok kiválasztásánál is gondolkodhatsz kicsit edukálásra is koncentráló táborokra – angol tábor pl.

 

6, A munka is nemesít

Ha elmúlt már 14 éves, legálisan is vállalhat nyári munkát. Ez tökéletes lehetőség arra, hogy legyen egy kis félretett, spórolt pénze. Ha azonban még nem múlt el 14, akkor is “befoghatod” egy kis munkára, hogy szokja: nem csak pihenésből és játékból áll az élet, főleg, ahogy egyre idősödik. Ossz ki rá házimunkákat, segítsen főzni, söpörje fel a lépcsőházat, vigye sétálni a kutyát.

 

Gyerekek csak egyszer vagyunk, így amíg fontosak a fenti pontok, a legfontosabb, hogy csemetéd jól érezze magát, pihenjen, és élvezze a gyerekkort. Semmiképp ne vidd tehát túlzásba egyik pontot sem, hiszen gyerkőcödnek lesz még bőven ideje dolgozni.

Szólj hozzá