fbpx

Így védekezz a hőség ellen

0 911

Nincs mese: beköszöntött a nyár. Igazi rekkenő hőség van, 30 fok fölé is szökik a hőmérséklet, ami bizony már nem játék. Az ilyen időjárás főleg az időseket, és a gyerekeket viseli meg, de mindenkinek érdemes fokozottan vigyáznia, óvintézkedéseket tennie.

 

1, Fogyassz elegendő folyadékot!

Nagyon fontos ilyen melegben a napi legalább 1,5-2l folyadékfogyasztás, de ha több is lecsúszik, az csak jó.

Ilyen melegben ugyanis nagyban megnő a kiszáradás veszélye.

Ez főleg a gyerekeket, és időseket veszélyezteti. A legtöbb felnőtt, egészséges szervezet ilyen melegben magától is jóval több folyadékot kíván, ám egy idős esetében például gyakran nehéz feladat a napi két liter folyadék “tukmálása”. Idősek esetében fokoztott figyelmet fordítsunk a folyadékbevitelre, és használjunk bátran gyümölcsöket is.

 

2, Használj naptejet

Ebben az időben sajnos percek alatt leég az ember, ami igencsak fájdalmas tud lenni. Szerencsére a napsugarak elleni védekezés nem bonyolult: próbáljunk minél többet az árnyékban tartózkodni, és még ilyenkor is védjük a bőrünket naptejjel.

 

3, Védd a fejed is !

A napszúrás nem játék! Komoly rosszulléthez vezethet, ha túl sokáig tartózkodunk a napon, fejünket pedig mindenképpen próbáljuk egy kalappal, sapkával védeni. Érdemes hideg vízzel is gyakran megmosakodni, esetleg hidegvizes borogatást használni.

 

4, Ne fogyassz alkoholt!

Próbáld ilyen melegben kerülni az alkoholfogyasztást – még akkor is, ha az M1 az ellenkezőjére bíztat.  

Az alkohol ugyanis dehidratál, fogyasztása még inkább megnöveli a kiszáradás esélyét, ami alapvetően is fokozott ebben a rekkenő hőségben.

A napon történő alkoholfogyasztás pláne veszélyes, hiszen ilyenkor egy korty alkohol is azonnal fejbevág, ez pedig komoly rosszullétekhez, balesethez vezethet.

 

5, Legyen nálad ásványvíz!

Ha akár csak a szomszéd utcába szaladsz el a bankba ügyet intézni, mindenképpen vigyél magaddal egy flakon ásványvízet. A víz persze pillanatok alatt meleg lesz, de legalább a kiszáradás veszélye nem áll fent.

 

6, Ne egyél nehéz ételeket!

Ha egy mód van rá, ne most fogyassz székelykáposztát csülökdarabkákkal. Ebben a melegben persze nem is kívánja az ember az ilyesmit, de ha mégis kívánnád, akkor is próbáld meg türtőztetni magad, és tedd le a voksod egy könnyű saláta, roston csirke mellett: a szervezeted meghálálja.

 

+1 Egymásra is nagyon figyeljünk

Tél közepén is magától értetődő, hogy ne menjünk el valaki mellett, aki rosszul van, ennek ellenére ilyen hőségben fontos, hogy még jobban figyeljünk a körülöttünk lévőkre. Ahogy már írtuk, főleg az idősek, és gyerekek vannak veszélyben, de bárki mást is megvisel ez a hőség. Ha azt látjuk, hogy valaki rosszul van, azonnal hívjunk segítséget! Látogassuk többször idős rokonainkat, fokozottan figyeljünk a gyerekekre, és persze a kisállatok hidratáltságáról is gondoskodjunk.

Szólj hozzá