fbpx

Kevesebbet, de jobban alszanak az idősebbek

0 478

A Pittsburgh Egyetem legfrissebb kutatása alaposan rácáfolt arra az általánosan elfogadott doktrínára, miszerint az idős emberek kevesebbet és rosszabbul is alszanak.

Az amerikai kutatók ugyanis most egy igencsak reprezentatív vizsgálat keretein belül bebizonyították, hogy bár valóban korábban mennek aludni az idősek és hajnalban már ébrednek is, de mindemellett kiderült, hogy többségük mentes az alvászavaroktól és igencsak jól, mondhatni tudatosan alszik. A kísérletek során 1200, többnyire 65 év feletti nyugdíjast vizsgáltak meg, akiket telefonon keresztül alvási szokásaikról faggattak.

A megkérdezettek mintegy 50 százaléka úgy nyilatkozott, hogy átlagosan 7-7,5 órát alszik éjszakánként, átlagosan 11 óra és reggel fél nyolc közötti időintervallumban. A témában nyilatkozók háromnegyede minden éjjel közel hét órát alszik és csak alig negyedük nyilatkozott úgy, hogy a 6,5 órához közelít az átlagos alvásmennyiségük.

Az eredmények tehát tisztán prezentálják, hogy az idősebb korosztály lényegesen jobban alszik, mint azt a közhiedelem gondolná, így minden olyan sztereotípia hamis, hogy az öregek korábban alszanak el, rosszabban alszanak és aluszékonyabbak, mint mások, ezek ugyanis maximum a gyógyszerek mellékhatásainak tudhatók be.

Forrás: Noihirek

Szólj hozzá