fbpx

Létezik, hogy üzennek az álmaink

0 689

Az álmoknak régóta fontos szerepet tulajdonítunk, szükségünk van rájuk lelki egészség megőrzéséhez. De vajon hogyan születnek az álmok? És mi lakozik üzeneteik mögött?

A kutatások azt mutatják, hogy minden ember álmodik. Tehát az is, aki egyáltalán nem emlékszik az álmaira. A vizsgálatok szerint vannak olyan emberek, akiknek a tudattalanját és a tudatos elméjét szinte átjárhatatlan fal választja el egymástól.

Ők hiába álmodnak, álmaik nem jutnak át ezen a falon, így ébredés után semmire nem emlékeznek. Emiatt azonban nem fenyegeti őket károsodás. A felmérések szerint ezek az emberek gyakran sikeres vezetők vagy sportolók. Az álmokat létrehozó REM-alvás létfontosságú. Aki nem álmodik, előbb-utóbb beteg lesz. Álmainkon keresztül oldjuk fel ugyanis lelki feszültségeinket és próbálunk megbirkózni feldolgozatlan benyomásainkkal.

Az álmok általános funkciója, hogy szövevényes módon visszaállítsák pszichikus egyensúlyunkat. Az álomkutatók rájöttek, hogy az éjszaka első felének álmai inkább a valósághoz kapcsolódnak, és többnyire az előző nap eseményeit idézik fel. Az éjszaka második felében, hajnalban látott álmok kevésbé kötődnek a napi történésekhez, sokszor teljesen irreálisak. Mégis ezek az álmok azok, amelyekre másnap leginkább emlékszünk. Érdemes is figyelni rájuk: amilyen különösnek hatnak, olyan fontos üzeneteket továbbítanak tudatalattinkból.

Az álom nem más, mint egy ablak, melyen keresztül betekinthetünk a tudattalanba. Bizonyított tény, hogy aki komolyan foglalkozik álmai tartalmával, többet megtudhat önmagáról. Egyes elméletek szerint az álom szerepe az, hogy figyelmeztessen, ha letértünk az igazi énünk által meghatározott útról. Olyan dolgokat teszünk, amelyekkel jobb lenne felhagynunk, vagy nem tesszük azt, ami viszont segítené fejlődésünket. Ezek a figyelmeztetések általában szorongásos álmok formájában érkeznek, ezzel szemben az örömteli álmok útmutatóknak tekinthetők.

Forrás: Tudasfaja

Szólj hozzá