fbpx

Miért nem nő a szemöldökünk és a szempillánk?

0 1 071

A szőr egy igazán furcsa, csodálatos és lenyűgöző dolog, hiába is irtóznak sokan tőle.
A bőrünk szinte minden négyzetmilliméterén létezik és növekszik, talán csak a tenyereink, a talpaink és az ajkaink azok, amelyek teljesen természetes módon mentesek a szőrtől.

Egyszerű statisztikák és számítások mutatták meg, hogy majdnem 1000 kilométer szőrt növeszt egy átlagember az élete során.
De gondolkodtunk-e már azon, hogy ha szinte mindenhol folyamatosan nő rajtunk a szőr, akkor a szempilláink és a szemöldökünk miért nem növekszik?

A hajunk, arcszőrzetünk karbantartására nagyon sok pénzt kell költenünk, de szerencsére ez a szempilláinkkal és a szemöldökünkkel nem így van, sőt, általában azért szoktunk költeni rájuk, hogy nagyobbak, hosszabbak legyenek. Egy-két kivételtől eltekintve, normál esetben a szemöldök és a szempilla nem igényel fodrászati beavatkozást.

A magyarázat erre a szőr növekedési ciklusában található, amely három fázisból áll: az anagén (növekedés), a katagén (átmenet) és a telogén (nyugvó) fázisokból. Az ember szőrének 85%-a valamely időpillanatban biztos, hogy az anagén fázisban található, ilyenkor növekszik például 15 centimétert is hajunk egy év alatt.

Ezen fázis után jön aztán a katagén fázis, amikor nincs növekedés, hanem inkább a bőr felé hajlik el a szőr, a haj, majd jön a telogén fázis, ami egyfajta hibernáció, ilyenkor lehet a legkönnyebb kihúzni a szálakat. Ez eltarthat akár hónapokig is, aztán megint kezdődik újra az egész ciklus. És a ciklus fázisainak hosszúsága függ attól is, hogy éppen hol van a testünkön az adott szőrszál, hiszen a magyarázat a szemöldök/szempilla növekedésének elmaradására ebben keresendő – ezeknek a szőrszálaknak olyan rövid az anagén fázisa, hogy mire növekedhetnének, máris a katagén fázisba kerülnek.

Persze vannak emberek, akiknek az anagén fázisa a szemöldöküknél, szempilláiknál is hosszabb, így lehetnek igazából világrekordok ebben a témában is: a japán Sumito Matsumara szemöldök-szőrének hosszúsága 18.1 centiméter volt a mérés pillanatában, míg a floridai Stuart Muller szempillája 7 centiméter volt (természetes úton persze). Mondjuk ha azt nézzük, hogy a valaha mért leghosszabb haj a világon 5.6 méter volt, akkor ezek a számok igazán elenyészőek.

Forrás napmintnap.com

Szólj hozzá