fbpx

Minden ami Üvegtigris

0 1 376

Az Üvegtigris egy 2001-ben bemutatott magyar filmvígjáték, melyet Búss Gábor Olivér írt, Rudolf Péter és Kapitány Iván rendezett.

A főszereplők:
Rudolf Péter
Reviczky Gábor
Gáspár Sándor
Szarvas József
Csuja Imre
Horváth Lajos Ottó

Az Üvegtigris története hat jó barát mindennapjait mondja el: Lali, az amerika-mániás büfés, Gaben az autónepper, Róka, a piti csencselő, Cingár, a szaxofonos, Csoki, az infantilis, és Sanyi, a bolond hajléktalan. Mindezt ők maguk mesélik el egy rendőrségi kihallgatáson.

Lali üzemelteti az út szélén leparkolt Üvegtigris nevű büfékocsit, ami egy kis tó mellett áll, de a barátai szerint a kocsi rossz helyen van, ezért nincsen forgalma. Gaben rábeszéli Lalit, hogy adja el a régi Uazát, és vegyen helyette egy igazi amerikai Chevrolet Impalát. A barátai figyelmeztetik Lalit, hogy Gabentől kocsit venni nem a legjobb ötlet, mert Cingár szerint Gaben „morálisan ingoványos.” Lali ennek ellenére eladja az Uazt, de Gaben az adásvétel után sem hajlandó hozni az Impalát, ilyen-olyan kifogásokra hivatkozva. Közben az Üvegtigrisnél még számtalan dolog történik: bankrablók jönnek, akik elviszik Laliék ruháját, és pucéran a büfékocsiba zárják őket. Jön egy esküvő, ami kis híján háborúval végződik a menyasszony részéről. Látogatást tesz még az ÁNTSZ, két temetkezési vállalkozó, és egy felszarvazott vadász is. Róka Lalinál hagy egy bizonyos „vasat”, amit Lali jó pénzért elad egy vállalkozó szellemű művésznek. Rókára azonban rászállnak a nehézfiúk, akik figyelmeztetik; egy napja van, hogy visszaszerezze a kétmilliót érő fémhulladékot, különben vége az életének. A bandának tehát pénzt kell szereznie mindenáron. Csoki szerint egy megoldás van: ki kell rabolni a közeli postát. Mindenki kocsiba pattan, és a nagy balhé elkezdődik, ám nem várt fordulatokkal ér véget. Egy rosszul időzített futóverseny miatt (amit végül Sanyi nyer meg), meghiúsul az egész terv, de Róka végül megmenekül, mert egy magazin címlapján megpillantja a keresett vasat, és sikerül visszaszereznie. Gaben végül meghozza Lali Impaláját, ám, még mielőtt kipróbálhatná, a kocsit összezúzza egy rosszul kanyarodó teherautó…

A film végén Lali úgy dönt, átáll az Üvegtigrissel az út túloldalára, hátha ott több szerencséje lesz, de a büfékocsi kereke kitörik, és lerobban az autóút közepén. A feltorlódott kocsisor utasai, akik a Tigris miatt nem tudnak továbbhaladni, végül a büfé vendégei lesznek, és Lali üzlete mégiscsak beindul.

A filmet a Pest megyei Tinnye külterületén forgatták, a Garancsi-tó partján. A tó partján hagyott büfékocsi azóta idegenforgalmi látványosság lett. A közelben található egy étterem, amely felvette ezt az ismert nevet.

Emlékezetes idézetek a filmből
Lali: „Az egybubis az egy kicsit drágább, mert hát abból ki kellett vennem a többi bubit.”
Lali: „Miért Üvegtigris? Mér, mi legyen? Fapuma?”
Csoki: „Ízirájder, öcsém, ízirájder!”
Csoki: „Nekem ne mondja senki, hogy ne legyek kemény! Anyámmal élek, Babettával járok, macskám van és ne is legyek kemény?”
Lali: „Apa egyszer azt mondta: Mikor a padlón vagy, szedjél fel onnan valamit.”
Sanyi: „Szábúsz!”
Gaben: „Amikor Cingár szakszizik akkor mindig megmozdul bennem valami, egy érzés, hogy megfojtom vagy valami ilyesmi!”

Forrás Wikipedia

Szólj hozzá