fbpx

Szomszédok – Emlékszel még erre a sorozatra?

0 625

A Szomszédok egykor Magyarország kedvenc sorozata volt.

A Vágásiék, Mágenheimék, és Takácsék mindennapjait bemutató sorozatot felüdülés mai szemmel nézni: egyrészt ugyanis rendkívül viccesen bugyuta, másrészt a szereplők abszolút szerethetőek.

Vágásiék frissen házasodott párként költöznek a lépcsőházba, ahol a közösképviselő, a “közösBőhm” várja őket. A fiatal pár nagynénjük – mindenki kedvenc alkoholistája, Janka néni – segítségével vettek új lakást maguknak. Babát terveznek, persze előbb vissza kell fizetni az uzsora-kamatú kölcsönt Jankának.

Mágenék lányukkal, Julcsival költöznek a lakásba. Mágenheim Ádám mentőorvos, felesége, Juli kozmetikus, Julcsi pedig általános iskolába jár a sorozat kezdetekor.

Takácsék nyugdíjasok, a nyugdíj mellett pedig dolgoznak. Lenke néni a helyi kisboltban, Taki bácsi taxizik, az unokájuk, Alma pedig kezdetben utaskísérő, majd egy kávézóban pultos.

A sorozat számos, ma már viccesnek ható elemmel rendelkezik. Ilyenek például a rendkívül humoros akciójelenetek, amelyeknek kivételezése CGI-hoz szokott szemünk számára egyenesen gagyinak hat.

A verekedések egyenesen cikik, az pedig, hogy Almát két részenként meg akarják erőszakolni egyenesen megmosolyogtató.

Vágási Ferit állandóan megverik, nem véletlenül kapta a Gazdagréti Batman becenevet a rajongóktól.

Poénsnak mondható dolog még, hogy szegény szereplők állandóan súlyos anyagi problémával küzdenek, ami, ha belegondolunk kicsit a realitásokba minimum vicces. Hiszen pl Takácsék esetében rendelkezésre áll két nyugdíj, Lenke néni bolti fizuja, Taki bácsi taxis fizuja, Alma kávéházas fizuja, és János erdőmérnöki fizetése.

Mágenék esetében is, egy saját kozmetikát futtató kozmetikus, és egy mentős fizetése kevés ahhoz, hogy nyaralni menjenek Etus segítsége nélkül.

Etus egyébként meg egy híres keramikus, akiknek a kerámiából csak egy fél disznóra, meg egy használt trabantra tellik.

A sorozat az akkori gazdasági, és politikai helyzetnek próbált ferde tükröt tartani – sok esetben erősen túlzásokba esve.

Dehát na, Ez a szomszédok! És ezért imádjuk.

Persze ahogy telik-múlik az idő, újabb szereplőkkel gyarapodik a Lantos utcai kis közösség, Mágenéknek születi egy lánya (Flóra), illetve Feri és Jutka is gazdagabbak lesznek egy Matyival- akit egyébként minimum 5 gyerekszínész játszik váltásban.

Vannak szereplők, akik sajnos csak ideig-óráig vannak velünk.

Ilyen például Oli új, a Bajor Imre által megformált fodrász, aki az országos ismertséget hozta el a színésznek. Hamarosan azonban kiírták a sorozatból, mert Horváth Ádámnak (rendező) nem tetszett, hogy Bajor Oli úrként haknizik.

És persze elköszönünk Bőhm bácsitól is, akinek halála a Magyar televíziózás egyik, ha nem a legmeghatóbb momentuma volt. A Bőhm bácsit alakító Máriáss József ugyanis súlyosan beteg volt a forgatások alatt, de szokatlan módon a betegségét beleírták a sorozatba, a helyett, hogy a karaktert írták volna ki.

Ezért történhetett meg az, hogy Bőhm bácsi utolsó jelenete,amikor a halálos ágyán a közös képviselő elköszön a nézőktől valójában Máriáss József színész halálos ágyán került forgatásra.

Szólj hozzá