fbpx

Tavasszal termékenyebbek a férfiak

0 545

Azok a párok, akik babát szeretnének, tavasz elején nagyobb eséllyel léphetnek a családalapítás terén, hiszen az egészséges férfiak esetében ilyenkor a legnagyobb a termékenység. De még a termékenységi problémákkal küzdő férfiaknál is ilyenkor a legmagasabb a normál alakú ivarsejtek aránya. Önmagában az évszaki előny azonban kevés lehet, elmondjuk miért.

Ha egy ideje már téma nálatok a baba-projekt, de még nem telt el annyi idő, hogy orvoshoz is forduljatok, fontos tudni, hogy a spermiumok termelésére számtalan külső tényező van hatással. Mivel a spermatermelés is hormonvezérelt folyamat, így érthető, hogy az évszakok változása ugyanúgy hatást gyakorol rá, mint a bevitt tápanyagok mennyisége, a mozgás, a stressz, a depresszió, a heréket ért behatások, de akár a laptophasználat is.

Sok helyen lehet olvasni praktikákat arra nézve, hogy hogyan lehet növelni a gyermekáldás esélyét, fokozni a spermiumtermelést, mindenképpen az alapoktól kell indítani az építkezést, és az ‘extrák’ csak ezután következhetnek” – mondja Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember.

Ennek megértéséhez muszáj egy kis biológiát behozni: a spermiumok is sejtek, melyeknek adott alakjuk, funkciójuk, és hordozott “üzenetük” van. Ahhoz, hogy megfelelő módon lehessen előállítani őket pontosan ugyan arra van szükségük, mint az izomsejteknek, a porcsejteknek, vagy bármelyik másik sejtnek a testben: tápanyagokra. A DNS felépítéséhez, az RNS megalkotásához, a sejthártya képzéséhez, vagy bármely apró részlet megalkotásához adott anyagok bonyolult kémiai kötései és reakciói szükségesek.

Tehát a tápanyagok megfelelő aránya és a belőlük képzett anyagok, azok reakciói a test építőkövei. Alapesetben a tápanyagok pótlása étkezéssel történik. A megfelelő tápanyag-ellátottság ezelőtt 2-300 évvel még megoldható volt az étkezéssel, bár akkor keveseknek adatott meg a kiegyensúlyozott élelmiszerbevitel. Mára azonban azért, hogy egyre több és szebb élelmiszert állíthassunk elő, nagy árat fizetünk. A tömegtermelésnek a vegyszerezésnek és műtrágyázásnak ugyanis megvan az a hatása, hogy bár zöldség, gabona és gyümölcs több lesz tőle, de azok beltartalma, vagyis tápanyagtartalma jelentősen lecsökken. Napjainkra ez a csökkenés már 50 százalékos, vagyis elértük azt a szintet, hogy kizárólag táplálkozással fedezni a szükséges bevitelt szinte lehetetlen. Ezt mutatja azt is,
hogy a világon mintegy 2 milliárd ember küzd tápanyaghiánnyal.

Praktikák

Hogyan lehet mégis ezt az aggasztó körülményt kivédeni? Hiszen a tápanyagpótlás a kiegyensúlyozott táplálkozással és a rendszeres mozgással olyan alapot ad a babára váró pároknak, amire már lehet építeni. A pótlás az étkezés mellett táplálékkiegészítővel történhet, de csak abban az esetben, ha az komplex, és szerves, biológiailag aktív kötési formákban tartalmazza az anyagokat. Ebben az esetben ugyanis a felszívódás, a hasznosulás akár 80 százalékkal is jobb lehet!

Ha nem megfelelő készítmény, akkor nem biztos, hogy minden vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot a megfelelő mennyiségben tudunk bevinni, másrészt a szervetlen kötésű anyagok hasznosulása siralmasan alacsony, a többségét az ember egyszerűen kiválasztja és azok a vizelettel távoznak. De ha ezekre odafigyel egy pár, akkor jöhetnek az olyan tények, mint hogy tavasz elején érdemes több energiát fektetni a próbálkozásba, hiszen ilyenkor nő a fogantatás esélye. A “megfelelő” ételek is ilyen esetekben jelenthetnek segítséget, ahogyan a ruházat is. Itt kell megjegyezni, hogy az aktus során alkalmazott pózoknak semmilyen bizonyított hatása nincsen a fogantatásra. Sokkal többet tehetnek a férfiak és a nők a vágyott családért azzal, ha a tápanyagokat pótolják és önfeledten, szorongások nélkül próbálkoznak a családalapítással.

Forrás: Eletforma

Szólj hozzá